ACTUALITATE

Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a înrăutăţit dramatic, pe timpul pandemiei

Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a înrăutăţit dramatic, pe timpul pandemiei. Asociaţia Promo Lex a realizat un raport care scoate în evidenţă neregulile din zona separatistă. Documentul vorbeşte despre impedimentele întâlnite în libera circulaţie, arestările ilegale operate de autorităţile separatiste dar şi de cenzura informaţională impusă în această perioadă. Raportul a fost prezentat astăzi la Moldova Nouă, împreună cu unii primari din stânga Nistrului.

Pentru edilii din Molovata Nouă, Cocieri şi Corjova, localităţi ce se află în sub jurisdicţia Republicii Moldova, pandemia a fost una din cele mai dificile perioade din ultimii 20 de ani. Cea mai mare frică este că posturile ilegale de control apărute în regiune nu vor mai fi desfiinţate. 

OLEG GAZEA primar, s. Molovata Nouă: "Platoul Cocieri satele Moldovata Nouă, Cocieri Corjova au avut destul de mari probleme începând cu arestările care au avut loc cu libera circulaţie practic populaţia a fost blocată nu au avut accesul posibilitatea în afară de bacul plutitor. Este mai mare îngrijorarea  odată cu pandemia cu instalarea acestor posturi ele să nu rămână pe o perioada mai indelungata sau pentru totdeauna".

SERGIU OPREA, primar, s. Corjova: "Problemele acestea nu sunt de acum ele au apărut cu  28 de ani în urmă în 1992 foarte ru că nimeni nu a răspuns pentru asta că s-au făcut lucrurile nu s-au gândit la ce o sa ajungem noi şi acum noi şi acum suntem în situaţia că suferim toţi oamenii din stat".

RAISA SPINOVSCHI, primar, s. Cocieri: "Noi astăzi cerem încă odată necondiţionat să fie scoase toate posturile pe perimetru satului cocieri eu am spus şi mai spun incă odată eu cred că aceasta este mai mult o problemă politică şi imi mare rău că întrebările date sunt puse de cetăţenii noştri dar noi nu suntem auziţi".

Cel mai recent incident privind libera circulaţie din zona de securitate s-a produs ieri, când la unul dintre posturile ilegale de la marginea satului Cocieri, aşa-zisa poliţie de la Tiraspol a oprit şi a amendat ilegal câţiva localnici, cetăţeni ai Republicii Moldova, care se deplasau spre terenurile agricole pentru muncile câmpului.

Pe lângă blocarea circulaţiei, Asociaţia Promo LEX a identificat şi alte probleme grave, printre care cenzura impusă de regimul separatist de la Tiraspol.

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo-LEX: "Cei de la Tiraspol adoptând anumite  decizii au încercat să închidă gura cumva anumitor aomi care sunt incomozi  acum pe timp de pandemie au încercat să critice au încercat să vină cu o poziţie  mai critică asupra Tiraspolului şi aceste decizii au urma denişte pretinse decizii judecătoreşti oamenii au fost încarceraţi privaţi de libertate anume că şi-au spus punctul de vedere".

Deşi au existat mai multe înţelegeri între Chişinău şi Tiraspol pentru a simplifica circulaţia oamenilor din regiune, locuitorii din satul Corjova rămân, în continuare, blocaţi.

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo LEX: "În această perioadă stuaţia drepturilor omului cu regret  s-a înărăutăţit problemele care erau anterior problemele nerezolvate cu anii s-au dublat. Cu regret unele probleme care sunt reflectate aici ele continuă şi astăzi iar acest lucru probabi doare cel mai tare pentru că oamenii încă continue să se confrunte cu aceste probleme".