ACTUALITATE

Republica Moldova trece, în această noapte, la ora de iarnă

Republica Moldova trece, în această noapte, la ora de iarnă. Astfel, ora 4.00 va deveni ora 3.00. Ziua de 25 octombrie va fi cea mai lungă zi a anului, pentru că are, practic, 25 de ore. Medicii spun că schimbarea orei poate crea probleme mai ales copiilor şi vârstnicilor.

Specialiştii spun că avem nevoie de o săptămână sau două pentru a ne adapta la ora de iarnă. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap. Pe lângă problemele de somn, ne putem confrunta cu astenie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului. Unii basarabeni spun că schimbarea orei este o procedură neceasară, alţii o consideră obositoare şi inutilă.

Din 2018 se discută la nivel european despre renunţarea la schimbarea orei, tocmai pentru că are şi unele efecte neplăcute. Comisia Europeană a propus să se renunţe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice, în mod permanent, ora de vară sau de iarnă.

Chiar dacă nu este stat membru al Uniunii Europene, Republica Moldova urma să se alinieze la această decizie. Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare în 2019, dar unele ţări europene s-au opus, aşa că termenul a fost amânat pentru anul 2021.

Astfel, statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie, iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă  vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021.