ACTUALITATE

Republica Moldova şi România sărbătoresc, în acest an, trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice

Republica Moldova şi România sărbătoresc, în acest an, trei decenii de la stabilirea relaţiilor diplomatice. Cu acest prilej, la Biblioteca Naţională din Chişinău a fost organizată o expoziţie de carte şi fotografii cu costume diplomatice româneşti. Oaspeţii prezenţi la eveniment au vorbit despre trecutul istoric şi viitorul comun în marea familie europeană. Relaţiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite în 27 august 1991.

După deschiderea făcută de Ansamblul "Ştefan Vodă", unul dintre promotorii valorilor româneşti, oficialii prezenţi la eveniment au vorbit despre importanţa relaţiilor diplomatice, istorice şi culturale dintre cele două maluri ale Prutului.

SERGIU PRODAN  ministrul Culturii, Republica Moldova: „Relaţia noastră, inclusiv diplomatică, nu se reduce la aceşti 30 de ani, avem o istorie, o relaţie diplomatică mai degrabă de 150 de ani şi avem multe de învăţat din această istorie”.

VALERIU MATEI directorul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu": „Nu pot să nu-mi amintesc de ceea ce s-a făcut în toţi aceşti ani, mai ales, acea asistenţă pentru ca noi sa ne racordam legislaţia la cea a Uniunii Europene, diplomaţia românească a fost cea care în toamna anului 1991, exact acum 30 de ani, a făcut eforturi subtanţiale pentru RM să fie recunoscută de SUA şi de Marea Britanie”.

România este principalul partener, inclusiv în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ ambasadorul României în Republica Moldova: „30 de ani de relaţii diplomatice dintre România şi Republica Moldova, moment aniversar, care a fost sărbătorit la 27 august, reprezintă dacă vreţi puţin la scara istoriei. Însă, la nivel personal, înseamnă enorm. Este vârsta unei generaţii, este o generaţie care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a gândit, care a simţit, sperăm noi româneşte şi european”.

În holul Bibliotecii Naţionale de la Chişinău a fost deschisă o expoziţie de carte românească şi fotografii inedite cu costume diplomatice. Poate fi admirată şi o replică a iei purtată de Elena Alistar, singură femeie din Sfatul Ţării care a semnat actul Unirii de la 27 martie 1918.

ION NEGREI  istoric: „În această expoziţie polivalentă de fotografie, carte, costum diplomatic este întruchipată isotoria noastră comună a românilor de o parte şi alta, deoarece rădăcile noastre sunt în aceste documente”.

România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. Relaţiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite pe 27 august 1991, iar primul ambasador al României a fost acreditat la Chişinău în iunie 1993.