ACTUALITATE

Republica Moldova şi Consiliul Europei marchează astăzi 25 de ani de parteneriat

post-img

Republica Moldova marchează astăzi 25 de ani de parteneriat solid şi constant cu Consiliul Europei. La 13 iulie 1995, la Strasbourg, Republica Moldova semna documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind astfel cel de-al 36-lea membru al organizaţiei şi înfăptuind primul pas spre integrarea în spaţiul valoric european. În aceeaşi zi a fost semnată Convenţia Europeană pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale care, odată ratificată, a oferit fiecărui locuitor al Republicii Moldova dreptul de a avea acces direct la Curtea Europeană a Drepturilor Omului – unul dintre cele mai eficiente mecanisme interguvernamentale de asigurare a respectării drepturilor omului.

„De la bun început, ţara noastră a văzut în Consiliul Europei un partener de încredere, care continuă şi astăzi să reprezinte una din sursele principale de expertiză valoroasă în procesele interne de reformare. Mă bucur să constat, că Republica Moldova mereu a beneficiat de suportul şi înţelegerea Consiliului Europei, de consilierea experţilor europeni, inclusiv prin intermediul Comisiei de la Veneţia, în materie de elaborare a legislaţiei conform standardelor democratice, dar şi de orientările atât pe durate mai calme, cât şi mai agitate ale vieţii politice naţionale. În context, am putea evoca şi expertiza valoroasă privind Legea Supremă, funcţionarea sistemului judiciar, asigurarea drepturilor minorităţilor, consolidarea administraţiei publice locale etc.

Astăzi, când celebrăm 25 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Consiliul Europei, este un moment potrivit pentru reflecţie şi pentru a ne reaminti şi reafirma dezideratele tinerei Republici la momentul accederii – de a deveni un stat cu instituţii democratice puternice, bazat pe supremaţia legii şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Prin urmare, acest parcurs a fost marcat de promovarea standardelor statului de drept, democraţiei şi drepturilor omului, au fost create instituţii şi dezvoltate capacităţi instituţionale, au fost influenţate destine şi cu toţii am simţit un alt nivel al libertăţii. 

Mai mult decât un obiectiv politic al oricărei guvernări, îndeplinirea continuă a angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei reprezintă un salt considerabil şi pentru dezvoltarea ţării, fapt condiţionat de existenţa unei justiţii independente, toleranţa zero faţă de corupţie, unde fiecare persoană poate avea încredere că drepturile îi vor fi respectate şi protejate.

În acest scop, apreciem profund asistenţa Consiliului Europei oferită în baza planurilor de acţiuni pentru Republica Moldova, precum şi prin programele comune ale Consiliului Europei şi Uniunii Europene”, este mesajul premierului Ion Chicu. 

Consiliul Europei a fost creat la 5 mai 1949 şi are reşedinţă oficială la Strasbourg (Franţa). Organizaţia numără 47 de state membre, toate fiind semnatare ale Convenţiei europene a drepturilor omului – acord internaţional menit să apere drepturile omului, democraţia şi supremaţia legii. 

Pe data de 13 iulie 1995, Republica Moldova, prima ţară din CSI, a devenit membru al Consiliului Europei – cea mai importantă organizaţie pan-europeană, acceptând principiile de bază ale Organizaţiei – democraţia, statul de drept şi drepturile omului.