ACTUALITATE

Republica Moldova produce, anual, peste 500 de mii de tone de mere

Republica Moldova se numără printre primele zece ţări exportatoare de mere din lume, cu o producţie anuală de peste 500 de mii de tone. Pentru ca produsele autohtone să fie de calitate şi să corespundă cerinţelor de pe piaţa internaţională, producătorii trebuie să fie în pas cu noile tehnologii din agricultură. Cum arată o livadă de mere de ultimă generaţie, vedeti in reporatjul ce urmează.

Această livadă de mere superintensivă se află în satul Coşerniţa, raionul Criuleni, şi a fost plantată în anul 2015, pe o suprafaţă de 50 de hectare.
 
„Aşa arată o livadă de mere modernă din Republica Moldova. Aceasta este doatată cu sistem de irigare, iar deasupra ei este instalată o plasă antigrindină.”
 
Infiintarea unui singur hectar de livadă cu toate aceste tehnologii de ultimă generaţie costă în jur de 50 de mii de euro.
 
„Noi producem cinci soiuri de mere. Noi ne-am axat pe aceste soiuri pentru că ele au cerere atât pe piaţa din Federaia Rusă, atât şi pe piaţa europeană, adică ne-am bazat şi pe o piaţă şi pe alta.  Avem în jur de patru mii de pomi la hectar, al patrulea an culegem în jur de 60 de tone la hectar.”
 
„De ce este important ca producătorii din Republica Moldova să adopte noi tehnologii şi noi soiuri, pentru a fi mai puţini vulnerabili de o singură piaţă. Noi trebuie să recunoaştem că anume la capitolul mere noi sântem într-o piaţă care la nivel global este cea mai serioasă.”
 
Din livada de 50 de hectare de la Coşerniţa, agricultorii se aşteaptă să culeagă, în acest sezon, cam trei mii de tone de mere. Strânsul roadei presupune, însă, o tehnologie aparte.
 
„Când culegem măr, regula numărul unu este să nu-l lovim. Trebuie atent să-l punem ori într-o ladă, sau în containere.  Regula numărul doi e ca mărul să fie rupt cu codiţă. Pentru că aşa ele se păstrează mai bine şi mai mult timp în frigider.”
 
„După ce sunt recoltate, aceste mere ajung în frigider, unde sunt păstrate până-n iarnă. După care, marfa merge la export.”
 
„Întreprinderea dată dispune de un figider, conform tuturor rigorilor tehnologice. Fructele sunt depoziate în containere de plastic şi depozitate în frigider cu atosferă controlată, care permite să menţină calitatea o perioadă mai lungă şi să fie exportate atunci când piaţa oferă cel mai avantajos preţ.”
 
Pe parcursul anilor, acest producător de mere a stabilit relaţii comerciale cu Federaţia Rusă dar şi cu câteva ţări din Uniunea Europeană. În total, în Republica Moldova livezile de mere ocupă circa 56 de mii de hectare, iar suprafeţele livezilor intensive, care permit obţinerea unor fructe de o calitate înaltă, sunt în permanentă creştere.