ACTUALITATE

Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză energetică, susţine ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, Andrei Spînu

Republica Moldova nu se va confrunta cu o criză energetică. Cel puţin asta susţine ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării regionale, Andrei Spînu. Oficialul a avut o întrevedere cu vicepreşedintele Gazprom, Elena Burmistrova, la Sankt-Petersburg, şi a negociat posibilitatea prelungirii actualului contract pentru un termen de un an şi mărirea volumului de gaze livrat Republicii Moldova.

Potrivit lui Andrei Spînu, sunt discuţii pentru semnarea unui contract pe termen lung, avantajos pentru Republica Moldova, fie pentru prelungirea contractului actual cu încă un an.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „În această săptămână vom începe discuţiile cu Gazprom pentru a agrea un pan de lucru. Am solicitat să extindem contractele la condiţiile vechi ale anului trecut, sau anului în curs. Ne dorim în contoinuare semnarea unui contract de livrare a gezelor pe termen cu cel mai bun preţe pentru ţara noastră. Solicităm prelungirea contractului actual pe un la condiţiile de pe parcursul anului în curs”.

Autorităţile iau în calcul şi un scenariu mai sumbru,  şi chiar trecerea la combustibili alternativi.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Indiferent de situaţie avem un plan pentru orice eventualitate. Pregătim proxcesuld e utilizare a combustibilului de rezervă, fiinda gata să utilizăm combutibili alternativi şi la necesitate să reducem consumul de gaze. Sunt măsuri de rezervă"

Andrei Spânu dă însă asigurări că nu există motive de îngrijorare şi volumul de gaze livrat Republicii Moldova va fi majorat. Avertizările care vin de la Centrala de la Cuciurgan, privind micşorarea livrărilor de energie electrică, nu sunt justificate.

 ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Vă spun cu toată siguranţa ….acoperă consumul ţării şi nu există niciun risc. "

În cazul majorătii preţului la gaz, autorităţile vor oferi compensanţii cetăţenilor vulnerabili.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii: „Am ţinut să menţionez că preţul la formula actuală, la formula din luna octombrie nu este unul justificta şi ar fi nerealist pentru Moldova”.

Contractul dintre MoldovaGaz şi Gazprom a expirat pe 30 septembrie dar a fost prelungit cu o lună. Odată cu expirarea contractului, a scăzut şi presiunea gazului natural furnizat. Moldovagaz a îndeamnat consumatorii şi întreprinderile din complexul termoenergetic să treacă la combustibili alternativi. Pentru luna octombrie, Republica Moldova va achita 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz, faţă de 550 de dolari în septembrie, din cauza scumpirilor de pe pieţele internaţionale. Preţul nu se va răsfrânge pentru consumatorii finali. În prezent, preţul pentru un metru cub de gaz este pentru consumatori de  4 lei şi 30 de bani. Chişinăul datorează Gazprom aproape  450 de milioane de dolari, fără datoria Transnistriei care se ridică la 7 miliarde de dolari.