ACTUALITATE

Republica Moldova, alături de alte state europene, este ţinta ştirilor false şi propagandei

Citiţi o ştire şi vă aşteptaţi ca informaţia să fie adevărată, însă în realitate lucrurile stau cu totul altfel. Dacă vă regăsiţi în această situaţie atunci să ştiţi că aţi fost victimă a fenomenului Fake News. Şi acest lucru nu se întâmplă doar în Republica Moldova, ci peste tot în lume. Dacă există instrumente de luptă împotriva ştirilor false, aflăm din analiza realizată de Svetlana Gore, într-o corespondenţa de la Bruxelles pentru TVR MOLDOVA.

Fără îndoială, ştirile false au devenit un fenomen. În Uniunea Europeană dezinformarea luase un mare avânt acum câţiva ani. Având încredere în a patra putere în stat, oamenii credeau orbeşte în toate ştirile. Fenomenul a pus în gardă autorităţile şi au lansat acum trei ani un program privind combaterea ştirilor false. Pe site-ul www.euvsdisinfo.eu oamenii pot reclama o informaţie eronată. 

Propaganda vine din Rusia, lucru confirmat de cazurile investigate de echipa EuVsDisinfo de la Bruxelles. Consumatorii de media nu ştiu că trebuie să verifice faptele şi să se informeze din cel puţin două surse. Ţinta ştirilor false este şi Republica Moldova, o confirmă oficialii europeni.
 
Greşeala autorităţilor de la Chişinău este că prezintă prea puţine dintre cele realizate din banii europeni, sunt de părere oficialii de la Bruxelles.