ACTUALITATE

Republica Moldova a mai primit o donaţie pentru combaterea pandemiei de COVID-19

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a oferit o nouă donaţie Republicii Moldova. E vorba de două duşuri pentru decontaminarea persoanelor care trec prin focare de Covid. Au mai fost donate 25 de tablete pentru echipele mobile de intervenţie. Valoarea totală a echipamentelor este de aproape 57 de mii de dolari.

E pentru prima dată când Republica Moldova dispune de echipamente care pot fi folosite pentru decontaminarea celor care trec prin focare de coronavirus.

DUMITRU CAPMARI, reprezentant ANSP: „Aceste echipe pot interveni în toate tipurile de focare, focare de maladii infecţioase sau alte genuri, care necesită intervenţie. Echipamentul dat este utilizat pentru decontaminarea sau curăţirea persoanelor după ieşirea persoanelor din focarele care necesită intervenţie.”

Noul echipament este destinat echipelor mobile de intervenţie urgentă. El funcţionează cu ajutorul unui generator de energie şi are capacitatea de a decontamina în jur de 30 de persoane într-o oră.

DENIS CERNELEA, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii: „Acestea ne permit desfăşurarea lor, inclusiv în teren. Se ansamblează foarte rapid, mai puţin de o oră. Practic, mai mult de 30 de persoane pot fi decontaminate. Astfel, asigurăm securitatea colegilor noştri care lucrează în aceste focare.”

SSINCRON dr. IGOR POKANEVYCH, reprezentant OMS în Republica Moldova: „Aceste duşuri de decontaminare sunt de ultimă generaţie şi sunt utilizate pe larg la nivel global în situaţii de urgenţă. Pot fi folosite şi de pompieri. De aceea, avem o satisfacţie deosebită pentru că de astăzi, şi lucrătorii medicali din Republica Moldova beneficiază de aceste echipamente.”

Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au mai donat pentru echipele mobile de intervenţie 25 de tablete. Valoarea totală a donaţiei este de 56.800 de dolari.

CAROLINE TISSOT, director, Biroul de cooperare al Elveţiei în Republica Moldova: „Asistenţa oferită de Elveţia este un ajutor care va permite sistemului de sănătate publică să ofere servicii mai bune cetăţenilor. La fel, e o asistenţă pentru societatea civilă care va putea monitoriza procesul de oferire a serviciilor populaţiei Republicii Moldova şi modul în care sunt cheltuiţi banii. În cele din urmă cetăţenii Republicii Moldova vor putea beneficia de servicii de calitate înaltă.”

Tot astăzi, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va instala 20 de staţii de oxigen medical în mai multe spitale din Republica Moldova. Trei dintre ele au fost deja instalate în spitalele raionale din Hânceşti şi Criuleni, inclusiv în cel al Cancelariei de Stat. Oxigenoterapia este extrem de importantă în tratamentul pacienţilor cu insuficienţă respiratorie cauzată de COVID-19, care au nevoie de oxigen pentru susţinerea funcţiilor vitale ale organismului. Datorită instalaţiilor de producere a oxigenului, instituţiile medicale vor putea face faţă tratamentului pacienţilor cu forme grave şi medii de COVID-19.