ACTUALITATE

Reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei: R. Moldova se confruntă cu accesul limitat la informaţie, apartenenţa politică sau propaganda

Presa din Republica Moldova se confruntă cu accesul limitat la informaţie, cu apartenenţa politică sau propaganda. Aceasta este opinia reprezentantului OSCE pentru Libertatea Presei, care a efectuat o vizită de lucru la Chisinau. OSCE vrea să ofere expertiză în dezvoltarea presei libere şi independente din Republica Moldova.  

După trei zile petrecute în Republica Moldova, reprezentantul OSCE a remarcat în special noile legi mass media care lasă loc de interpretare.

HArlem Desir, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei: „Au fost nişte prevederi importante în Codul Audiovizualului, privind transpareanţa şi limitarea concentraţiei apartenenţei media, care din păcate, nu au fost implementate pe deplin. Şi atunci când mijloacele media sunt concentrate în mâinile unui grup de oameni care sunt, în acelaşi timp, actori politici, este în detrimentul dezvoltării prularismului şi diversităţii presei în Republica Moldova”.

Harlem Desir a menţionat şi limitarea acesului la informaţie, dar şi ştirile false, dezinformarea şi propaganda în care sunt nevoiţi să activeze jurnaliştii.

„Cred că cel mai bun răspuns pentru a contracara ştirile false, dezinformarea şi propaganda, este promovarea informaţiilor de calitate produse de jurnalişti profesionişti  şi media independente. De asemenea trebuie să promovăm o cultură şi o educaţie media, gândirea critică a publicului, atât în şcoli cât şi în rândul tiinerilor”, mai spune Desir.

Oficialul a menţionat că OSCE va oferi exertiză Republicii Moldova în dezvoltarea presei independente, dar în acelaşi timp va monitoriza atent piaţa media. De asemenea a venit şi cu unele recomadări:

„Am încurajat guvernanţii să faciliteze accesul la informaţia de interes public. Cât despre legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal, am încurajat autorităţile să ofere aceste infromaţii, or acestea nu trebuie să devină un impediment pentru investigaţiile jurnalistice”.

Pe parcursul vizitei, Harlem Desir a avut întâlniri cu Preşedintele Parlamentului, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Preşedintele CCA, precum şi reprezentanţii mass-media şi ONG-urilor de media.