ACTUALITATE

Reprezentanţii ONG-urilor, reacţii la acuzaţiile unui deputat: Cifrele au fost „artificial umflate”, iar „concluziile sunt tendenţioase”

post-img

Reprezentanţii unor ONG-uri vizate în conferinţa de ieri a deputatului socialist Bogdan Ţîrdea, în cadrul căreia a lansat o carte cu numeroase acuzaţii la adresa societăţii civile, au venit cu reacţii. În principal, ONG-urile, inclusiv presa, au fost acuzate că sunt finanţate de cei din afara Republicii Moldova, care şi-ar dori preluarea controlului R. Moldova.

Directorul  executiv al Organizaţiei Promo-LEX, Ion Manole, declară că, de 30 de ani, Guvernul Republicii Moldova beneficiază de granturi, programe şi asistenţă de tot felul din partea partenerilor de dezvoltare (Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, România şi multe alte state în mod individual, Fundaţia Soros-Moldova, etc. etc.).

„Aşadar, ce ar fi cumva nefiresc aici? Promo-LEX participă cu propuneri bune de proiecte la concursurile publice pe care le anunţă partenerii de dezvoltare. Totul are loc într-o manieră transparentă şi corectă atât la etapa anunţului cât şi la etapa auditului pe care îl efectuăm de regulă la finele proiectelor. În al doilea rând, este cumva ilegal ca organizaţiile neguvernamentale să participe la aceste concursuri şi să implementeze proiecte atât de necesare (uneori vitale) societăţii sau anumitor grupuri de cetăţeni?

Şi în al treilea rând - de ce acest deputat (şi nu doar el) ar considera binevenit suportul partenerilor occidentali oferit pentru dezvoltarea comunităţilor, reparaţia grădiniţelor, irigare, turism sau medicină şi în acelaşi timp sunt deranjaţi de suportul oferit pentru combaterea corupţiei, dezvoltarea democraţiei sau apărarea drepturilor omului?”, se întreabă directorul Promo-LEX.
 
De asemenea, cu o reacţie a venit şi directorul Centrului Analitic Expert-Grup, Adrian Lupuşor, care declară că cifrele cu care a operat deputatul Bogdan Ţîrdea sunt artificial umflate, desi ele sunt publice şi auditate extrem de riguros.
 
„Pe lângă volumul impresionant de ipocrizie, fake şi afirmaţii lipsite de logică şi consistenţă analitică debitate de acest domn, bursier şi el Soros, am ajuns la următoarele concluzii:

1. Dnul Tirdea si, implicit, Partidul Socialiştilor, atacă nu doar sectorul asociativ, dar şi partenerii de dezvoltare, cu care şi aşa relaţiile sunt extrem de proaste. Băieţii ăştia vor să autoizoleze definitiv Republica Moldova.

2. Cifrele cu care a operat dnul Tirdea sunt publice (desi multe sunt interpretate gresit, fiind artificial umflate), deoarece marea majoritate a ONG-urilor publica aceste date, care sunt veridice şi auditate extrem de riguros de către donatori. În acelaşi timp, domnule Tirdea, cine va finanteaza pe dvs si partidul dvs? De ce PSRM nu publica rapoarte financiare mai recente (ultimul este pentru semestrul 1 2019)? Fundaţia Primei Doamne publică măcar ceva date financiare şi sursele de finanţare?(..)

3. Atacurile asupra societăţii civile sunt specifice regimurilor nedemocratice, corupte şi autoritare, pentru care este incomodă o societate civilă independentă şi vibrantă. Anume în aceasta direcţie se îndreaptă ţara noastră”, spune Adrian Lupuşor.
 
Şi Iulian Groza, Directorului Executiv IPRE, califică interpretările şi concluziile deputatului Bogdan Ţîrdea drept a fi eronate, manipulative şi tendenţioase.
 
„Calific această ieşire a domnului autor ca o acţiune concertată în context electoral, menită să decredibilizeze imaginea actorilor neguvernamentali şi a partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova care monitorizează şi contribuie la procesele democratice şi bunei guvernări în Republica Moldova.
Condamn aceste şi alte atacuri din ultima perioada asupra societăţii civile, a think-tank-urilor şi partenerilor de dezvoltare care activează în Republica Moldova.

Astfel de atacuri sunt caracteristice regimurilor politice nedemocratice, corupte şi autoritare. Ele trebuie oprite imediat de autorităţile naţionale competente. Contribuţiile anuale ale IPRE la Bugetul de stat al Republicii Moldova în perioada anilor 2015-2019 (+10 luni ale anului 2020) este de 7.846.918 MDL sau în mediu aproximativ 1.43 milioane de lei pe an. Adică, din fondurile obţinute din partea partenerilor de dezvoltare în perioada noastră de activitate, IPRE contribuie la Bugetul Public Naţional în mediu pe lună aproximativ 120.000 MDL sau câte 4000 mdl pe zi”, se spune într-un comunicat oficial al IPRE.

Amintim că ieri, deputatul socialist Bogdan  Ţîrdea lansat o carte, intitulată: „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcraţie. Războaie culturale”. Potrivit autorului, „reţeaua de ONG-uri a devenit o caracatiţă, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media şi domeniul ştiinţific”. Acesta mai spune că au fost analizate documente care arată cine finanţează aceste organizaţii, când, cât şi cui îi sunt transferate milioane de euro şi dolari pentru a denigra anumiţi politicieni, partide şi pentru a-i susţine pe alţii. În carte sunt vizate mai multe fundaţii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, SUA şi UE.

Citeşte şi:
 

Avocatul Poporului condamnă atacurile la adresa societăţii civile: Este „un gest neprietenos care ţinteşte în valorile unei societăţi democratice”

 

Peter Michalko: Sunt consternat de atacurile rău-intenţionate, lansate la adresa societăţii civile şi a mass-media independente din Republica Moldova