Reportaj RFI: ”Vrea sau nu Igor Dodon, Unirea cu România va fi”
Sursa foto:Opinia Timisoarei Vizualizari:

Reportaj RFI: ”Vrea sau nu Igor Dodon, Unirea cu România va fi”

Lista localităţilor din Republica Moldova care au semnat declaraţii simbolice de unire cu România a ajuns la 17. Consilierii mai multor sate s-au arătat dispuşi să facă acelaşi lucru, în timpul apropiat. Vădit indignat, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că semnatarii riscă pedepse sau chiar dosare penale.

Ba mai mult, Dodon a făcut public un document, potrivit căruia majoritatea aleşilor locali din alte 50 de sate au semnat declaraţii pro-statalitate şi anti-unire. Primii care au făcut acest lucru - un grup de consilieri din Sadova, satul de baştină a lui Dodon, se arată într-un reportaj realizat de Radio France Internationale.

Primarul satului Sadova nu recunoaşte declaraţia pro-statalitate

Primarul satului Sadova, Vladimir Susurenco, s-a arătat surprins de aşa zisa declaraţie pro-statalitate şi anti-unire. Vladimir Susarenco a spus pentru RFI că nu recunoaşte niciun act semnat de grupul celor 8 consilieri locali. Primarul este de părere că în situaţia creată cineva îşi face PR politic.

În calitate de primar stau deoparte şi nu este bine ce se întâmplă. Lucrurile acestea ne-au fost într-o oarecare măsură impuse. Preşedintele ţării atunci când a declarat că este preşedinte al tuturor, trebuia să cheme oamenii la calm. Ne liniştim, nu facem declaraţii stataliste sau despre uniunea vamală. În timpul apropiat vor vrea şi autonomie locală”, consideră Vladimir Susarenco.

Oamenii din Sadova vorbesc totuşi despre Unire şi speră că actul va fi înfăptuit 


Vasile Dogot, pensionar, fost profesor de geografie la gimnaziul din Sadova: ”Dacă s-ar putea, cât mai rapid să facem unirea. Poate s-ar ridica nivelul de trai şi la noi, mai ales pentru vârstnici. Ei suferă mult mai mult decât tineretul. Unirea ar duce la schimbare. La noi în sat mai mulţi sunt pentru unire. Sperăm că declaraţia simbolică de unire cu România va fi semnată şi la Sadova”.

Iar Dumitru Gavriliţă, pensionar: ”Cum am spus şi înainte mulţi ani, suntem pentru unire. Tatăl meu a fost român, eu am fost în armata sovietică şi am ajuns tocmai pe insula Vranghel. Dar, Dodon a fost până la Chişinău şi atât”. 

"Şi dacă prin sat, mai pot fi zărite unele pancarte roşii cu inscripţia ”Moldova are viitor, Igor Dodon preşedinte”, care amintesc de alegerile prezidenţiale de acum doi ani, la gimnaziul din Sadova, chiar la intrare, un alt tablou - drapele ale Republicii Moldova şi Uniunii Europene, iar în sălile de clasă răsună ”Treceţi batalioane române Carpaţii” şi ”Hora unirii”, îşi încheie reportajul pentru RFI Valeria Viţu. 

Similare
RECOMANDĂRI