Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regulile pe care trebuie să le respecte basarabenii care vor merge în vacanţă în Turcia

Începând de astăzi, cetăţenii Republicii Moldova pot merge în Turcia fără a sta în carantină 14 zile. Primele avioane de la Chişinău spre Turcia vor decola la miezul nopţii. Hotelierii vin cu oferte convenabile pentru turişti. Au scăzut preţurile chiar la jumătate doar pentru a mai recupera din pierderile suferite în timpul pandemiei.

Hotelierii au grijă să fie respectate toate măsurile de protecţie. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că masa nu va mai fi servită după principiul bufetului suedez, ci a la carte, iar la mese vor fi instalate şi panouri de protecţie transparente. Ofertele sunt destul de avantajoase. Pentru un sejur de şapte nopţi, cu cazare all inclusive, într-un hotel de patru stele, basarabenii pot plăti doar 299 de euro de persoană.

DOINA HÎRJĂU manager turism: „Dacă e să vorbim în continuare de Turcia, sezonul estival, când lumea poate să se odihnească, dacă până acum vorbeam de un sezon în Turcia de şapte luni, acum anul ăsta e patru luni. Din acest considerent preţurile au scăzut, multe hoteluri vin cu oferte avantajoase pentru a mări numărul de rezervări pentru că cu toţii ştim, din cauza pandemiei acestea au scăzut considerabil. Sunt hoteluri care în perioada asta dau şi 30-45% reducere, care nu se ştia aşa ceva până acum, pentru că în luna iulie erau cele mai scumpe tarife”. 

Dacă unii au renunţat la vacanţă în acest an, alţi şi-au reprogramat-o pentru lunile august-septembrie sau chiar pentru anul viitor.

DOINA HÎRJĂU manager turism: „Prima destinaţie va fi Antalya, deja pe parcurs poate se vor deschide zboruri şi spre Bodrum, adică spre Marea Egee, dar începem cu cea mai solicitată, cu Antalya. Încet, încet începem să avem solicitări, rezervări, desigur că puţine comparativ cu vara trecută, dar sperăm că situaţia se va ameliora”.

Basarabenii care decid totuşi să meargă în acest an în vacanţă în Turcia, trebuie să respecte un set de reguli. Toţi pasagerii aeronavelor vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie atât în aeroport, cât şi în aeronavă. La intrarea în Turcia, toate persoanele vor fi supuse controlului medical iar cei care vor manifesta simptome vor fi supuşi testului COVID-19, fără plată. Persoanele confirmate cu noul Coronavirus vor fi tratate pe teritoriul Turciei.

DOINA HÎRJĂU manager turism: „Transferul care va fi efectuat de partenerii din Turcia va fi cu un număr mai redus de persoane decât până acum. Dacă până acum într-un microbus erau 20 de persoane, acum vor fi în jumătate sau chiar mai puţin. Turiştii vor putea procura ajungând în Turcia, de acolo de la aeroport, asigurare medicală, aceasta costă în jur de 15-20 de euro pe săptămână şi acoperă COVID. Referitor la carantină, aceştia nu vor fi nevoiţi să stea în carantină când vor ajunge în Turcia, doar în Moldova până pe data de 15 iulie”.

Cât despre celelalte destinaţii solicitate de basarabeni, cum ar fi Bulgaria, Grecia sau Spania, reprezentanţii Agenţiilor de Turism speră ca de pe 15 iulie cetăţenii Republicii Moldova să aibă permisiunea de a intra pe teritoriul acestora.

DOINA HÎRJĂU manager turism: „Autorităţile ne-au informat că va fi nevoie de o fişă, dacă vorbim despre Bulgaria, cetăţenii vor fi obligaţi să completeze o fişă, care se completează online, sperăm ca după 15 vom începe şi zborurile şi celelalte plecări spre aceste destinaţii”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, începând cu întâi iulie, UE va începe ridicarea restricţiilor pentru călătoriile neesenţiale. Totul depinde de situaţia epidemiologică din statele terţe. Mai exact, se va lua în calcul numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultimele 14 zile, care nu trebuie să depăşească media pentru UE, care acum e de 16 cazuri la 100 de mii de locuitori. Documentul instituţiilor europene este o recomandare. Dreptul de instituire sau ridicare a restricţiilor aparţine Statelor Membre ale UE.
Similare
RECOMANDĂRI