Regizorul ucrainean Oleg Senţov este printre finaliştii Premiului Saharov 2018. Laureatul va fi anunţat pe 25 octombrie
Sursa foto:europarl.europa.eu Vizualizari:

Regizorul ucrainean Oleg Senţov este printre finaliştii Premiului Saharov 2018. Laureatul va fi anunţat pe 25 octombrie

Regizorul ucrainean Oleg Senţov, 11 ONG-uri care au salvat viaţa migranţilor în Marea Mediterană şi Nasser Zefzafi sunt finaliştii Premiului Saharov 2018. Aceştia au fost selectaţi în urma unui vot al comisiilor pentru afaceri externe şi dezvoltare din 9 octombrie. Laureatul va fi ales pe 25 octombrie de către preşedinte şi liderii grupurilor politice.

Nominalizările din acest an pentru Premiul Saharov sunt:

Oleg Senţov, un regizor ucrainean care a fost condamnat la 20 de închisoare pentru „complotarea unor acte de terorism” împotriva guvernării „de facto” a Rusiei în Crimeea. Acesta se află în greva foamei din mai 2018.

11 ONG-uri care protejează drepturile omului şi salvează viaţa migranţilor în Marea Mediterană. Din 2015, ONG-uri din întreaga UE au lansat operaţiuni de căutare şi salvare în Marea Mediterană care încearcă să salveze viaţa refugiaţilor care se luptă să ajungă pe coastele UE.

Nasser Zefzafi, liderul protestului în masă Hirak din regiunea Rif (Maroc) care luptă împotriva corupţiei, asupririi şi abuzului de putere. Acesta a fost arestat în mai 2017 şi condamnat la 20 de ani de închisoare pentru „conspiraţie împotriva securităţii statului”.

Pe 25 octombrie, Conferinţa Preşedinţilor, formată din preşedintele Antonio Tajani şi liderii grupurilor politice, va anunţa laureatul din acest an. Premiul, care conţine un certificat şi un cec în valoare de 50.000 de euro, va fi acordat în cadrul unei ceremonii organizate de către Parlamentul European pe 12 decembrie 2018 la Strasbourg.

Premiul Saharov pentru libertate de gândire, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an de către Parlamentul European. A fost înfiinţat în 1988 pentru a onora persoane şi organizaţii care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale. În 2018 se împlinesc 30 de ani de la acordarea pentru prima dată a Premiului Saharov.

Anul trecut a fost acordat opoziţiei democratice din Venezuela.
Similare
RECOMANDĂRI