ACTUALITATE

Redeschiderea şcolilor din R. Moldova: Ministerul Educaţiei propune 7 scenarii

post-img

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va face tot posibilul ca instituţiile de învăţământ să se deschidă într-un format tradiţional la 1 septembrie. Declaraţia a fost făcută astăzi de ministrul Educaţiei Igor Şarov, în cadrul unui briefing de presă privind redeschiderea instituţiilor de învăţământ în anul de studii 2020-2021 şi organizarea concursului de admitere în instituţiile de învăţământ profesional-tehnic şi învăţământ superior. 

În context, ministrul Igor Şarov a prezentat cele şapte modele pentru începutul anului de studii 2020-2021, propuse pentru consultări publice.
 
Modelul 1: „Prezenţa fizică 100% la şcoală”. Este aplicabil în cazul şcolilor, al claselor cu un număr raţional de elevi, în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat.Acest model poate fi aplicat până la 74% din şcolile din Republica Moldova, adică 925 de şcoli.

Modelul 2: „Învăţarea în 2 schimburi” în condiţiile contextului pandemic, în cazul şcolilor cu mulţi elevi, cu multe clase la paralelă,  organizarea activităţii educaţionale se poate realiza în 2 schimburi.

Modelul 3: „Învăţarea combinată” presupune împărţirea şcolii în zile de prezenţă şi în zile de comunicare la distanţă: pe rând - o zi se vine la şcoală, o zi are loc comunicarea la distanţă, inclusiv online.

Modelul 4: „Învăţarea de tip hibrid” presupune împărţirea clasei în două grupe: pe rând o zi se vine la şcoală, o zi se fac lecţii online.

Modelul 5: „Învăţarea alternantă” are la bază împărţirea clasei în două schimburi: pe rând o săptămână se vine la şcoală, o săptămână se fac lecţii online.

Modelul 6: „Învăţarea la distanţă inclusiv online”  acest model se aplică în anumite cazuri punctuale de forţă majoră locală, multe cazuri de Covid pozitiv ȋntr-o clasă/ şcoală/ localitate, cu respectarea izolării.

Modelul 7: „Învăţarea mixtă” modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre modelele prezentate mai sus.

Fiecare din modelele ilustrate urmează să fie analizate şi adaptate în funcţie de specificul comunităţii şi coordonate cu OLSDÎ. Responsabilitatea aprobării aparţine Consiliului de administraţie şi celui profesoral al instituţiei.
 
Totodată, oficialul a subliniat că de astăzi a fost lansat concursul de admitere în cele 91 de instituţii de învăţământ profesional tehnic. Perioada de depunere a dosarelor este 13 iulie – 31 iulie în colegii şi centre de excelenţă şi 13 iulie – 7 august în şcoli profesionale şi centre de excelenţă. Oferta educaţională în învăţământul profesional tehnic este de circa 20 mii de locuri dintre care 50 % cu finanţare bugetară.
 
Pentru instituţiile de învăţământ superior, Ministerul Educaţiei Culturii şi Cercetării a stabilit termene comune de organizare şi desfăşurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licenţă, după cum urmează:

- 27 iulie - 4 august - depunerea online a Dosarului de concurs;
- 8 - 18 august - depunerea documentelor în original la instituţia aleasă de către candidaţi, conform unui orar cu acces etapizat stabilit de instituţie în diverse blocuri de studii, cu respectarea măsurilor de protecţie împotriva răspândirii virusului COVID-19;
- 7 august - anunţarea rezultatelor intermediare;
- 20 august - anunţarea rezultatelor finale.