Recolta de mere din acest an este mai mică
Vizualizari:

Recolta de mere din acest an este mai mică

Anul acesta, recolta de mere constituie 530 de mii de tone, în comparaţie cu 595 de mii în anul 2019. Productivitatea a scăzut cu 0,12 tone la hectar. Aceasta chiar dacă suprafaţa plantaţiilor pe rod s-a majorat cu 0,12 mii hectare. Specialiştii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului susţin că recolta de mere este mai mică din cauza condiţiilor secetoase din anul curent, dar şi grindina care a căzut în unele localităţi.

Contactat de IPN, Vasile Şarban, şeful Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementări de calitate a produselor vegetale, a declarat că au fost ani în care roada a fost şi mai mică. De exemplu, în 2010 s-au adunat 207 mii de tone de mere, însă atunci şi suprafaţa plantaţiilor pe rod era mai mică. Recolta a fost modestă şi în 2007, un an secetos – 218,19 mii tone de mere. Cea mai mică recoltă din ultimele decenii a fost în 2006 – 202, 8 mii tone de mere. Atunci productivitatea globală a fost de doar 3,14 tone la hectar. Era vorba despre plantaţii moştenite din perioada sovietică.

Vasile Şarban a precizat că volumele anului curent acoperă necesităţile pieţei interne şi există cantităţi suficiente şi pentru export.

Anul acesta s-au adunat 2,8 mii tone de gutui. Recolta medie la hectar s-a diminuat cu 5%. Dar cantitatea este aceeaşi ca anul trecut datorită faptului că suprafaţa plantaţiilor de gutui pe rod s-a mărit cu 6%. Oficialul de la minister spune că producătorii din ţară nu manifestă interes pentru creşterea gutuilor. Piaţa nu este atât de dezvoltată pentru acest tip de produs, utilizat mai mult la procesare sau în gospodăriile casnice. Exporturile de gutui sunt nesemnificative. Fructul este foarte afectat de arsura bacteriană şi aceasta este o problemă pentru agricultori.
Similare
RECOMANDĂRI