ACTUALITATE

Reacţiile presei internaţionale la căderea Guvernului Sandu

post-img

Principalele ziare şi agenţii de presă din Europa şi Statele Unite au acordat spaţii evenimentelor care au dus la căderea Guvernului condus de Maia Sandu.

„Guvernul Maia Sandu a căzut după pierderea vorului de încredere” titrează New York Times, care scrie că relaţiile dintre blocul ACUM, care o susţine pe Maia Sandu şi socialişti s-au deteriorat după ce prim-ministrul a încercat să preia controlul asupra numirii Procurorului General, pe care Maia Sandu o  consideră o problemă cheie în eforturile de combatere a corupţiei.

Bloomberg scrie că „Guvernul Moldovei s-a prăbuşit după o moţiune de cenzură”. Jurnaliştii americani au menţionat că administraţia Sandu şi-a dorit legături strânse cu Uniunea Europeană, obţinând sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internaţional.

Financial Times scrie că coaliţia de guvernare din Republica Moldova nu a reuşit să cadă de acord asupra metodei de selecţie a Procurorului General, ceea ce a dus la căderea Guvernului Sandu la numai câteva luni de la investitură.

Aceeaşi linie este susţinută şi de Associated Press, care menţionează că, aflată între România şi Ucraina, Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, afectată de corupţie şi agitaţie politică. Cu aproximativ  2,7 milioane de locuitori, de când a câştigat independenţa după prăbuşirea din 1991 a Uniunii Sovietice, Republica Moldova este o zonă strategică din punct de vedere politic atât pentru Occident, cât şi pentru Rusia precizează jurnaliştii americani.

În articolul dedicat evenimentelor de la Chişinău, jurnaliştii de la Deutsche Welle scriu că Guvernul coaliţiei fragile din Republica Moldova s-a prăbuşit după pierderea votului de încredere din Parlament. Prim-ministrul pro-european, Maia Sandu a format o alianţă politică incomodă cu Partidul Socialist susţinut de Rusia.