ACTUALITATE

Reacţiile deputaţilor la decizia CC de a interzice desfăşurarea alegerilor legislative în aceeaşi zi cu cele prezidenţiale

Reprezentanţii partidelor parlamentare din Republica Moldova spun că era previzibilă decizia Curţii Constituţionale de a interzice desfăşurarea alegerilor legislative în aceeaşi zi cu cele prezidenţiale. Părerile sunt împărţite, însă, atunci când vine vorba despre scenariile politice ulterioare, pentru că fiecare formaţiune vede diferit ieşirea din actuala criză politică.

Deputatul Alexandru Slusari spune că Platforma DA a anticipat decizia Curţii Constituţionale şi din acest motiv a insistat, până acum, pe demiterea Guvernului Chicu.

„Cu părere de rău când primăvara s-au început toate aceste procese în Parlament, noi am înţeles că acest Parlament rămâne până în 2021. Dar atunci am constatat cum va trăi RM în următoarea perioadă şi cine va gestiona ţara. MUSCA Iată de ce Platforma DA s-a concentrat din luna mai pe demiterea guvernului Chicu-Dodon”, A SPUS Alexandru Slusar.

Decizia Curţii Constituţionale era previzibilă şi pentru cei din grupul Parlamentar Pro Moldova care, la fel, îşi doresc demiterea actualului executiv.

„Era absolut evident. Acum forţele politice trebuie să se concentreze la maxim pentru a da jos acest guvern anti-popular, anti-social  şi să instituiască un guvern anti-criză pentru a scoate ţara din catastrofă”, A DECLARAT SERGIU SÎRBU, deputat, grupul PRO MOLDOVA.


Pe de altă parte, socialiştii şi democraţii spun că şi-a fi dorit alegeri Parlamentare anticipate în aceeaşi zi cu cele prezidenţiale, pentru a scoate cât mai curând Republica Moldova din criză.

„Susţinem ideea preşedintelui Igor Dodon că, în această situaţie, primul decret semnat de şeful statului după alegerile prezidenţiale din toamnă trebuie să fie despre dizolvarea actualului Parlament compromis şi organizarea alegerilor legislative anticipate. Acest Parlament s-a afundat în multiplele scandaluri de corupere a deputaţilor, astfel că el nu mai reprezintă votul cetăţenilor dat anul trecut. (…) În actuala situaţie, doar cetăţenii sunt cei care trebuie să decidă cine să le reprezinte interesele în Parlament”, se arată într-un comunicat al PSRM.

„Totuşi era mai bine dacă se organiza în aceeaşi zi din punct de vedere a cheltuielilor implicate în acest proces. Parlamentul pentru nu ştiu a câta oară trebuie să demonstreze, să ne coagulăm, să ne unim eforturile pentru a depăşi orice criză”, a precizat NICOLAE CIUBUC, deputat PD

Şi Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi dorea cât mai devreme alegeri parlamentare anticipate.

„Nu cred că Republica Moldova are vreo şansă să meargă înainte cu un Parlament care este ales şi funcţionează după chipul şi asemănarea lui Plahotniuc. Vom sta pe loc sau dimpotrivă vom merge în regres. Prima zi când este posibilă dizolvarea Parlamentului este data de 24 decembrie, 2020, dar iarăşi urmează să vedem şi considerentele”, a menţionat SERGIU LITVINENCO, deputat PAS.

Reprezentanţii Partidului Şor nu au venit cu un punct de vedere în legătură cu decizia de astăzi a Curţii Constituţionale.