ACTUALITATE

Reacţia UE la alegerile prezidenţiale din R. Moldova: Trebuie evitate practicile care nu corespund standardelor internaţionale privind alegerile democratice

post-img

Uniunea Europeană a venit cu o primă reacţie la alegerile prezidenţiale din R. Moldova şi declară că a luat act de constatările şi concluziile preliminare ale Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE / ODIHR, inclusiv în ceea ce priveşte organizarea generală a alegerilor, lacunele juridice care au subminat eficacitatea supravegherii financiare a campaniei şi soluţionarea litigiilor electorale, natura competitivă a campaniei, peisajul mediatic, acuzaţiile de cumpărare a voturilor, transportul ilegal al alegătorilor şi accesul acestora la secţiile de votare.

Într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt cu privire la alegerile prezidenţiale, UE declară că va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile în perioada de până la cel de-al doilea tur de scrutin, precum şi în timpul acestuia. Trebuie evitate practicile care nu corespund angajamentelor OSCE şi altor obligaţii şi standarde internaţionale privind alegerile democratice. UE se aşteaptă ca autorităţile Republicii Moldova să continue să faciliteze munca nestingherită a observatorilor electorali internaţionali şi naţionali.

„Uniunea Europeană sprijină pe deplin consolidarea instituţiilor democratice din Republica Moldova şi subliniază că respectarea dreptului tuturor alegătorilor de a-şi exprima voinţa în alegeri credibile, incluzive şi transparente este un principiu democratic fundamental care se află, de asemenea, în la baza Acordului de Asociere UE - Republica Moldova”, se spune în comunicatul UE.

Citeşte şi:
 

Observatorii OSCE: Primul tur al alegerilor din R. Moldova a fost organizat de o manieră profesionistă, însă rămân anumite îngrijorări