Reacţia Preşedinţiei la solicitarea Parlamentului de a fi efectuat un audit privind reparaţia clădirii instituţiei prezidenţiale
Sursa foto:consocivil.md Vizualizari:

Reacţia Preşedinţiei la solicitarea Parlamentului de a fi efectuat un audit privind reparaţia clădirii instituţiei prezidenţiale

După ce ieri Parlamentul a aprobat un proiect, care prevede efectuarea unui audit public de către Curtea de Conturi, în legătură cu reparaţia clădirii Preşedinţiei, instituţia prezidenţială a venit cu o reacţie. Potrivit Preşedinţiei, pentru renovarea clădirii nu au fost alocate bani din bugetul de stat, astfel nu există niciun motiv pentru a fi indicate aceste mijloace în raportul privind executarea bugetului autorităţii.

Iată comentariul Preşedinţiei:

„În urma adresării Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, către Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, cu sprijinul Guvernului Turciei, a fost implementat proiectul de asistenţă tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova”, prin intermediul Agenţiei Turceşti pentru Colaborare şi Coordonare (TIKA), care a coordonat toate aspectele cu caracter financiar, asumîndu-şi integral controlul asupra realizării proiectului dat.

Proiectul respectiv a fost executat în limita Protocolului de cooperare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind termenele şi condiţiile generale pentru dezvoltare, semnat la 2 aprilie 2015, ratificat prin Legea nr. 112 din 28 mai 2015.

Prin urmare, pentru renovarea clădirii prezidenţiale nu au fost alocate mijloace financiare din bugetul de stat, bugetul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova nu a suportat careva cheltuieli în acest sens, fiind evident motivul neindicării acestor mijloace în raportul privind executarea bugetului autorităţii. Mai mult ca atît, instituţia prezidenţială nu a avut nici o implicare în contractarea subantreprenorilor în procesul de efectuare a lucrărilor menţionate.

Specificăm însă că datele privind proiectul de asistenţă tehnică „Reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova” sînt publicate pe Platforma pentru gestionarea asistenţei externe a Guvernului Republicii Moldova.

Suplimentar informăm că „TIKA” este o agenţie de implementare a proiectelor de dezvoltare, realizate de către Republica Turcia în Republica Moldova, iar printre proiectele puse în practică în Moldova se numără: renovarea secţiei de reabilitare a IP „Institutul mamei şi copilului”, renovarea şi dotarea sălii de sport a Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, renovarea Centrului de Reabilitare şi Protecţie Socială a copiilor în situaţie de risc din oraşul Tvardiţa.

Totodată, în UTA Găgăuzia, se află în derulare mai multe proiecte cu suportul Republicii Turcia, printre care: construcţia unui spital, a unei grădiniţe de copii şi a unui Centru de creaţie în Comrat, precum şi a unui azil de bătrîni în Ceadîr-Lunga”.

Amintim că ieri, Parlamentul a decis ca CC să  efectueze o misiune de audit public al proiectului de asistenţă tehnică privind reconstrucţia clădirii Preşedinţiei Republicii Moldova.

Fracţiunea Partidului Comuniştilor, autor al iniţiativei, a opinat că proiectul de asistenţă tehnică pentru reconstrucţia clădirii Preşedinţiei s-ar fi petrecut cu încălcări ale legislaţiei, iar procesul nu ar fi fost transparent.  
 

Similare
RECOMANDĂRI