Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia Preşedinţiei la scrisoarea Zinaidei Greceanîi către secretarul general al Consiliului Europei

Preşedintele Parlamentului a trimis o scrisoare secretarului general al Consiliului Europei prin care solicită medierea conflictului politic din Republica Moldova. Zinaida Greceanîi susţine că preşedintele Maia Sandu încearcă să dizolve Parlamentul în perioada pandemiei. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt a Preşedinţiei a declarat că alegerile anticipate reprezintă voinţa cetăţenilor, iar reprezentanţii Consiliului Europei ştiu ce se întâmplă în Republica Moldova.

Scrisoarea către Consiliul Europei a fost expediată pe 1 aprilie. Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, denunţă acţiunele şefului statului despre care spune că ar fi o tentativă de violare a obligaţiilor sale constituţionale ca putere neutră, fiind create blocaje instituţionale cu consecinţe imprevizibile pentru democraţie şi statul de drept.

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: "Considerăm absolut iresponsabilă tentativa preşedintelui Republicii Moldova de a dizolva Parlamentul în condiţiile crizei pandemice fără precedent, dar şi în condiţiile existenţei voinţei politice pentru învestirea unui guvern. În consecinţă, invităm respectuos să interveniţi în medierea conflictului instituţional dintre preşedintele Republicii Moldova şi Parlament în vederea restabilirii ordinii de drept şi revenirii preşedintelui în câmpul constitutional."


Preşedinţia a reacţionat imediat.


SORINA STEFÂRŢĂ, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei: "Consiliul Europei cunoaște foarte bine situația din Republica Moldova și la fel de bine cunoaște cine a generat și continuă să genereze derapajele democratice … Alegerile anticipate, pe care formațiunea doamnei Greceanîi vrea să le evite cu orice preț, sunt un element important al procesului democratic și reprezintă de fapt voința cetățenilor, care vor să scape de politicienii compromiși și corupți."


Pe 29 martie, preşedintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor constituţionale de dizolvare a Parlamentului.
 
Similare
RECOMANDĂRI