ACTUALITATE

Reacţia Ministerului Justiţiei şi a Consiliului Superior al Magistraturii după mesajul de la Bruxelles

Ministrul Justiţiei de la Chişinău, Fadei Nagacevschi şi preşedintele-interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton, au venit cu o reacţie după mesajul de astăzi venit de la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi a scris pe pagina sa de facebook că un CSM lipsit de autoritate şi credibilitate afectează încrederea în întreg sistemul judecătoresc.

FADEI NAGACEVSCHI, Ministrul Justiţiei: "Resetarea CSM este o prioritate a Ministerului Justiţiei, fiind inclusă în proiectul de modificare a Constituţiei, proiect care va fi expediat Parlamentului imediat ce va fi emis avizul consultativ al Curţii Constituţionale. Judecătorii lipsiţi de integritate vor fi eliminaţi din sistem, dar prin intermediul unui cadru normativ previzibil şi conform celor mai bune practici internaţionale".

De cealaltă parte, preşedintele interimar al CSM, Luiza Gafton, a declarat că vinovăţia magistraţilor nu a fost demonstrată, iar Consiliul Superior al Magistraţilor a fost obligat să-i repună în funcţie.

LUIZA GAFTON, preşedinte interimar CSM: "Este o ordonaţă de scoatere de sub urmărire penală a acestor judecători. Şi nu că de scoatere pur şi simplu, dar în aceste ordonanţe au fost indicate temeiul din care motive ei au fost scos de sub urmărire penală şi acest temei este că în acţiunele judecătorilor vizaţi nu persist componentă de infracţiune. Este clar că, oamenii se repun în funcţie conform legii cu privire la statul judecătorului".

Amintim că astăzi purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe şi politică de securitate a Uniunii Europene, Peter Stano, a declarat că decizia de repunere în funcţie a cinci dintre cei 13 judecători care au scăpat de urmărire penală în dosarul "Laundromat" reprezintă o lovitură gravă dată angajamentelor Republicii Moldova de a combate corupţia. Declaraţia lui Peter Stano a fost făcută în cadrul unui briefing de presă la Bruxelles pe tema alegerilor din Republica Moldova. 

PETER STANO, purtător de cuvânt pentru afaceri externe al UE: "U.E. consideră nejustificat faptul că procedurile judiciare împotriva judecătorilor, desfăşurate în spatele uşilor închise, au avut loc fără nicio justificare pertinentă şi nu au respectat principiul necesar al transparenţei".

Oficialul european a precizat că, la şase ani de la infracţiunea de spălare de bani, nu au fost identificaţi principalii vinovaţi şi nu s-a pronunţat nicio condamnare.

PETER STANO, purtător de cuvânt pentru afaceri externe a UE: "Acest fapt subminează şi mai mult încrederea poporului moldovenesc în instituţiile sale de stat. Ultimele decizii şi evoluţii în acest caz se adaugă la o lungă serie de eşecuri în alte cazuri criminale majore relaţionate cu frauda bancară din 2014".