ACTUALITATE

Reacţia companiei Zernoff la acuzaţiile că ar fi sursa mirosului neplăcut din Chişinău

post-img

Comentariile mai multor foşti oficiali care apar în mass-media, potrivit cărora defectarea instalaţiilor de tratare de la Chişinău ar putea fi legată de deşeurile lichide provenite din producţia de etanol, nu sunt adevărate, se arată într-un comunicat al companiei dat publicităţii.

Din octombrie 2016, uzina de producere a etanolului Zernoff a trecut la un ciclu de producţie închis, care a exclus complet trimiterea fracţiei lichide către staţiile de tratare. Tehnologia a eliminat, de asemenea, posibilitatea tehnică de a arunca orice deşeuri în râu. Acest lucru, a fost confirmat prin verificări oficiale periodice care au fost efectuate în situaţii similare în anii precedenţi.

„Noi înşine suntem locuitori ai Chişinăului şi considerăm absolut inacceptabil deversarea oricăror deşeuri în râu. Ne îngrijorează faptul că cei responsabili recurg la dezinformare, iar speculaţiile capătă statut de informaţii veridice. Vom organiza ziua uşilor deschise pentru a arăta cum funcţionează uzina”, a declarat Dementii Smokvin, director de producţie la Zernoff.

În următoarele zile, jurnaliştii şi bloggerii vor participa la una din zilele uşilor deschise pentru a face cunoştinţă cu activitatea ciclului închis al producţiei de etanol şi pentru a informa publicul despre cum funcţionează acesta.

Acest proces tehnologic închis este desfăşurat în conformitate cu toate standardele ecologice de mediu ale UE. Noua tehnologie permite reducerea în mod semnificativ a volumului fracţiei lichide rămase, care este introdusă înapoi în producţie pentru amestecarea cu noi materii prime.
A fost rezolvată complet problema de colectare şi reciclare a produselor secundare.

În acest scop, compania a investit în jur de 7 milioane de euro şi, împreună cu parteneri din Germania, a instalat cele mai moderne echipamente cu tehnologii inovatoare. Acest fapt a permis obţinerea din filtratul de cereale a unui produs cu conţinut înalt de proteină – DDGS, folosit pentru hrana animalelor, pe care compania îl exportă în Israel, Turcia, România şi alte ţări. De asemenea, cu ajutorul unor echipamente moderne, produse în Danemarca, compania colectează tot dioxidul de carbon emis în timpul producţiei de alcool, şi îl vinde companiilor din industria alimentară din Moldova şi România. Compania este certificată în conformitate cu sistemul internaţional de calitate şi siguranţă ISO 9001 şi auditată anual de către autorităţile certificate independente germane şi româneşti, care asigură securitatea completă a producţiei pentru oameni şi mediul înconjurător.

Uzina de producere a etanolului Zernoff şi-a început activitatea la Chişinău din anul 2001.