Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Râurile mici riscă să dispară de pe harta hidrologică

Râurile mici riscă să dispară de pe harta hidrologică. În ultimii 20 de ani, aproape jumătate dintre cele peste 3 mii de râuri din Republica Moldova au secat. Aşa se face că debitul pe Prut şi Nistru este sub limita normală. Autorităţile caută soluţii salvatoare şi din 2022, albia râului Camenca, din cea mai mare zonă verde a regiunii de nord-vest a Republicii Moldova, va fi reamenajată în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova.

Râul Camenca este o apă curgătoare aflată în Câmpia Prutului de Mijloc şi în urmă cu 30 de ani avea o lungime de 99 de km. Pentru a evita inundaţiile, lângă satul Balatina a fost construit un canal şi mai multe bazine de acumularea pentru piscicultură. Din cauza intervenţiei omului, râul şi-a redus debitul cu aproape 40%.

ANATOLIE HANGIUC, locuitor sat Moara Domnească: „Aici trebuia să fie apă până pe sub mal. Pe Camenca era apă toată vremea. Toată vremea era apă pentru păsări, pentru vite. Era stuf. Dar acum nu a rămas nimic. La Bisericani nu-i apă. La Cuhneşti nu-i apă. La Domneasca nu e apă. Apă nu e deloc. Uitaţi-vă, s-a uscat tot aici."

Secarea albiei a făcut pagube şi în ecosistem.

ION CARAUŞ,  locuitor, comuna Glodeni: „Nu mai este aceeaşi pasăre, aceeaşi faună, a crescut peste tot stufăriş, s-au înmulţit foarte mult dăunătorii."

GHEORGHE BARANCEA, locuitor, sat Movileni: „Era plin cu păsări, începând cu cocostârcul pe care-l cunoaştem toţi, terminând cu cea mai mică pasăre - pui de baltă. Acum nu mai sunt. "

Lunca râului s-a tranformat într-un semi-deşert. Pentru a adăpa animalele, localnicii au făcut gropi speciale în care se adună puţină apă din izvoare.

SERGHEI BUCĂTARI, vicedirector, Rezervaţia Pădurea Domnească: "Mai este apă în unele porţiuni unde mai sunt izvoare care se alimentează, în zona localităţilor astea, dar practic e secat. Sălcişurile în mare lor parte se usucă. Este foarte important şi necesar de adus apa în luncă."

În 2022, PNUD va demara un proiect pentru a revitaliza cursul natural al râului Camenca, care traversează 14 localităţi din Glodeni şi Rezervaţia Naturală "Pădurea Domnească."

MARIAN ŢĂRNĂ, vicepreşedintele raionului Glodeni: „Importanţa reabilitării cursului vechi al râului Camenca este primordială pentru a aduce apele de suprafaţă la normalitate, deoarece în zona localităţilor Cuhneşti, Balatina, Bisericani a dispărut apa din fântânile de mină. Calitatea apei este proastă, nu este bună pentru consum şi chiar pe alocuri a dispărut din fântâni"

RADU CAZACU, director adjunct al Agenţiei "Apele Moldovei": „Pentru a îmbunătăţi starea ecologică a râului Camenca e clar că sunt necesare nişte intervenţii, proiecte bine gândite ca să nu facem mai rău, nişte proiecte care vor revitaliza acest râu. Asta ne arată şi practica internaţională, că odată cu revitalizarea acestor râuri, se întoarce şi biodiversitatea. Aceleaşi păsări, peşti, etc."

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de stat, teritoriul Republicii Moldova este traversat de peste 3500 de ape curgătoare, cu o lungime totală de peste 16 mii de km. 9 râuri depăşesc lungimea de 100 de km. Din cauza secetei, a gestionării ineficiente şi amenajărilor hidrotehnice ilegale, , în ultimii ani, aproape 50 la sută dintre râurile mici din Republica Moldova au secat complet. Au secat şi fântâni şi izvoarele şi a dispărut fauna şi flora acvatică. În plus, în zonele secate, s-a degradat solul.
Similare
RECOMANDĂRI