Raportorul PE pentru R. Moldova: UE ar putea sancţiona dur Republica Moldova dacă nu îşi respectă angajamentele
Sursa foto:nordnews.md Vizualizari:

Raportorul PE pentru R. Moldova: UE ar putea sancţiona dur Republica Moldova dacă nu îşi respectă angajamentele

Uniunea Europeană ar putea sancţiona dur noul Guvern de la Chişinău, dacă acesta nu-şi va respecta angajamentele asumate în relaţia Republica Moldova–UE. Este opinia lui Dragoş Tudorache, noul raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova.

Dragoş Tudorache a declarat pentru portalul nordnews.md că UE nu va acorda mult timp noului Executiv tehnocrat, condus de Ion Chicu.

„Uniunea Europeană nu va acorda mult timp noului Guvern. Poţi să păcăleşti din vorbe câteva zile, luni, după aia vine punerea în aplicare a unor legi. În momentul în care livrarea nu coincide cu ce s-a promis, cu angajamentele politice făcute, se iau măsuri”, spune oficialul de la Bruxelles.

Una dintre aceste măsuri, în opinia europarlamentarului român, este sistarea asistenţei bugetare oferite de UE pentru Republica Moldova.

„Eu sper să nu ajungem acolo, la sistarea asistenţei bugetare. Aceasta poate să alimenteze şi acea propagandă, acea paranoie că doar Estul oferă soluţii, iar Vestul vine doar cu sancţiuni. E foarte previzibil că într-acolo se va duce mesajul public, politic. Pentru oameni şi pentru viaţa de zi cu zi, asta  se poate transforma uşor într-o dezamăgire: uite, din nou suntem abandonaţi de Vest”, a spus Dragoş Tudorache, care a mai menţionat că oprirea asistenţei financiare e ultimul lucru pe care l-ar face. „Dar e clar că e o măsură pe care trebuie să o iei dacă politicul nu-şi respectă angajamentele”, a completat raportorul PE.

Analistul principal de la European Policy Centre de la Bruxelles, Paul Ivan, spune că, în actualul context politic, perspectitivele europene ale Republicii Moldova sunt foarte sumbre.

„„În ultimile 5-6 luni, lucrurile s-au deblocat, relaţia s-a îmbunătăţit foarte mult. Au fost deblocate finanţările. Ne dăm seama cu toţii că alianţa dintre PSRM şi Blocul Electoral ACUM (Platforma DA şi PAS) a fost una neortodoxă şi de scurtă durată. Dar nimeni nu s-a aşteptat că va fi atât de scurtă. Faptul că aceasta a căzut după cinci luni de guvernare pe subiect ce ţine de statutul de drept, justiţie, numirea unui procuror general, nu transmite un mesaj foarte încurajator la Bruxelles. Şansele de aderare la RM la UE sunt din ce în ce mai scăzute. Republica Moldova nu are nici perspectivă de aderare. Ea nu poate să înceapă negocierele de aderare nici peste cinci ani”, a menţionat Paul Ivan.

 
Similare
RECOMANDĂRI