Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport UE. Autorităţile Republicii Moldova întârzie implementarea reformelor privind statul de drept

Autorităţile Republicii Moldova întârzie implementarea reformelor privind statul de drept, ceea ce îngrădeşte accesul cetăţenilor la fondurile europene. E una dintre concluziile raportului prezentat aseară, în Legislativul European, de europarlamentarul român, Dragoş Tudorache.

Europarlamentarul român a prezentat un raport critic privind modul în care autorităţile de la Chişinău îşi respectă angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana. Dragoş Tudorache a apreciat drept foarte lente reformele din Republica Moldova, care au dus la blocarea ultimelor fonduri europene în această vară.

„Raportul indică şi acele reforme care nu sunt încă implementate complet, fie pentru că lipseşte voinţă politică, fie pentru că nu există suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi, mai presus de toate, Justiţia trebuie să fie independentă, fără niciun fel de suspiciune de părtinire politică sau de corupţie”, a declarat DRAGOŞ TUDORACHE, europarlamentar.

Dragoş Tudorache a precizat că autorităţile de la Chişinău întârzie reformarea Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi adoptarea unor legi, care să contribuie la independenţa procurorilor faţă de factorul politic. Europarlamentarul român a subliniat că UE va continua să urmărească atent, inclusiv modul în care este investigat furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldova. Potrivit lui Dragoş Tudorache, acesta va fi un indicator important al reformelor din justiţie. La sfârşitul prezentării raportului, el s-a adresat în limba română cetăţenilor Republicii Moldova şi a dat asigurări că Uniunea Europeană îi va susţine în calea către democraţie, indiferent de culoarea clasei politice de la Chişinău.

„Conducătorii Moldovei, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară din care să le vină mai greu să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor, sunt acolo pentru voi, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă. Asta vă doreşte UE, asta vă doresc şi eu”, a spus DRAGOŞ TUDORACHE, europarlamentar.

Dragoş Tudorache a solicitat Parlamentului European eforturi politice şi economice pentru susţinerea cetăţenilor Republicii Moldova şi pedepsirea guvernanţilor, care încalcă principiile democratice. Raportul prezentat de Dragoş Tudorache urmează a fi adoptat în actuala sesiune plenară a Parlamentului European, care se desfăşoară timp de 5 zile prin videoconferinţă.
Similare
RECOMANDĂRI