ACTUALITATE

Raport Promo-LEX. Nerespectarea drepturilor omului reprezintă o problemă gravă în regiunea transnistreană

Restricţiile privind libertatea de circulaţie, răpirile de persoane, supraaglomerarea penitenciarelor şi aplicarea torturii sunt cele mai grave probleme privind drepturile omului în regiunea transnistreană conform unui raport, pentru anul 2021, prezentat de Asociaţia "Promo-LEX". Experţii atenţionează că lipsa aplicării pedepselor pentru persoanele care încalcă drepturile omului, ia amploare în stânga Nistrului.

Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, răpit la începutul lunii octombrie 2020, în apropierea satului Cuzmin din regiunea transnistreană, spune că, de mai bine de un an, nu ştie nimic despre fiul ei.

VERA GLIJIN, mama lui Adrian Glijin: „Cu părere de rău, din partea Transnistriei nu am nicio informaţie şi cu părere de rău nu am dreptul de a lua un avocat din Moldova ca să poate activa în Transnistria. În toate scrisorile pe care le-am scris am cerut să fie vizitat de un medic, doarece ştiu că sănătatea s-a înrăutăţit lui foarte mult. Am cerut să fie vizitat de un medic independent care sa-mi dea un raport despre sănătatea lui şi iarăşi suntem în impas”.

Pe lângă faptul că regimul separatist este susţinut de Rusia, autorităţile de la Moscova refuză să respecte deciziile CEDO privind încălcarea drepturilor omului în regiune. În acelaşi timp, autorii studiului remarcă faptul că şi crizele politice de la Chişinău, inclusiv schimbarea frecventă a vicepremierilor responsabili de Reintegrare, nu fac decât să complice situaţia.

ION MANOLE, director Executiv, Promo-LEX: „Criza prelungită de la Chişinău, are un impact negativ asupra drepturilor omului, mai ales că, de peste o lună de zile, nu avem în această funcţie principală, mă refer la funcţia de viceprim-ministru pentru reintegrare şi probleme din stânga Nistrului. Lipsa acestei persoane în această importantă funcţie îşi are acelaşi impact negativ, asupra situaţie drepturilor omului din stânga Nistrului”.

Datele studiului Promo-Lex mai arată că, numărul de persoane incarcerate în penitenciarele din stânga Nistrului, raportat la numărul de locuitori, este de aproximativ patru ori mai mare decât media europeană. Federaţia Rusă este responsabilă pentru situaţia drepturilor omului în acest teritoriu al Republicii Moldova, deoarece influenţează administraţia de facto de la Tiraspol, pe care a continuat să o susţină politic, economic şi militar, susţin realizatorii raportului.