Raport Promo-LEX: Au fost identificate cel puţin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport Promo-LEX: Au fost identificate cel puţin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative

Cel puţin 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative au fost identificate de către observatorii asociaţiei Promo-LEX. În cele mai multe cazuri – 15 la număr – este vizat actualul preşedinte Igor Dodon, care a fost înregistrat în calitate de candidat independent.

În alte şapte cazuri este vizată candidata Partidului Politic Şor, Violeta Ivanov, iar într-un caz – candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Constatările se regăsesc în cel de-al treilea raport de monitorizare al Misiunii de observare Promo-LEX, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat că este vorba despre situaţii în care este imposibil de delimitat atribuţiile de serviciu de activităţile de campanie. În cazul lui Igor Dodon, două situaţii se referă la întrevederile şi discuţiile cu preşedintele Federaţiei Ruse şi preşedintele Turciei. Zece situaţii ţin de oferirea distincţiilor de stat de către preşedintele Republicii Moldova.

„În anul 2020, potrivit analizei efectuate de observatorii Promo-LEX, de către preşedintele Dodon au fost emise decrete cu privire la 43% din toate distincţiile acordate în ultimii patru ani de mandat. Pe lângă asta, am observat că foarte multe decrete de acordare a distincţiilor au fost semnate în primăvara-vara anului 2020, dar înmânarea solemnă a acestora a fost organizată în perioada imediat apropiată de perioada electorală. Acest fapt contravine cumva practicii obişnuite, când înmânarea solemnă a distincţiilor de stat se efectua cu ocazia unor sărbători naţionale sau profesionale”, a notat Pavel Postica.

În alte cazuri de utilizare a resurselor administrative, este vorba despre asumarea meritelor pentru lucrări sau servicii efectuate din bani publici. La fel, este vorba despre utilizarea funcţiei publice în activităţi de promovare cu tentă electorală, precum şi despre implicarea angajaţilor administraţiilor publice locale în activităţi cu tentă electorală.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puţin trei cazuri de utilizare cu impact electoral a imaginii persoanelor oficiale străine şi a imaginilor ce reprezintă instituţii de stat. Dintre acestea, în două cazuri este vizat Igor Dodon, iar în unul – Maia Sandu.
 
Similare
RECOMANDĂRI