Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: principalii beneficiari ai furtului miliardului ar fi fost grupările Şor, Filat şi Plahotniuc

Frauda bancară a început în 2011 şi a fost coordonată de politicieni şi demnitari de stat,  iar principalii beneficiari ai furtului miliardului ar fi fost grupările Şor, Filat şi Plahotniuc. Aceste concluzii se regăsesc în raportul comisiei de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova. Opoziţia democrată a spus ca prezentarea raportului de la tribuna centrală a Legislativului este un spectacol ieftin şi a părăsit sala plenului, în semn de protest.

Potrivit raportului comisiei de anchetă, schema devalizării sistemului bancar ar fi fost minuţios pusă la punct de oameni importanţi din stat, iar reprezentanţii instituţiilor de control au trecut cu vederea toate fărădelegile, pentru ca ar fi fost plătiţi cu bani grei.
 
Potrivit preşedintelui comisiei de anchetă, beneficiari ai furtului miliardului ar fi fost companiile care aparţineau sau aveau tangenţe cu activitatea lui Vlad Filat, Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor. Iar ministerul Finanţelor, ministerul Economiei şi Banca Naţională ar fi acceptat tacit devalizarea sistemului bancar al tarii.
 
Democraţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că membrii PDM nu au fost admişi la lucrările comisiei de anchetă.
 
Mai mult, democraţii au spus ca activitatea comisiei de achetă a fost subiectivă şi neprofesionistă, motiv pentru care au sala de şedinţe a parlamentului, in semn de protest.

Coaliţia de guvernare PSRM - ACUM cere sancţionarea tuturor celor implicaţi în frauda bancară şi confiscarea averilor obţinute ilicit.
 
Raportul comisiei de anchetă urmează să fie trimis Guvernului, Băncii Naţionale, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.
Similare
RECOMANDĂRI