ACTUALITATE

Raport. Funcţiile de conducere în Procuratură sunt ocupate în lipsa unui concurs veritabil

Funcţiile de conducere în Procuratură sunt ocupate în lipsa unui concurs veritabil. Un raport al Centrului de Resurse Juridice arată că în ultimii doi ani, aproape 85 la sută din posturile vacante au fost ocupate în urma unor concursuri cu un singur candidat. Astfel, în funcţiile cheie au ajuns persoane promovate de procurorul general.

Raportul a scos la iveală că 17 din cele 26 de posturi de conducere în Procuratură, au fost ocupate de candidaţi numiţi de procurorul general.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova: „Funcţiile de conducere, de regulă, în Procuratură sunt ocupate în lipsa unui concurs veritabil, de obicei persoanele sunt numite interimar, iar la scurt timp dupa aceasta sunt numite procuror-şef. În cel puţin 65 % din cauzuri procuroruri-şefi au fost identificaţi de către procurorul general”.

Experţii au constatat că în pofida încrederii publice scăzute în Procuratură, Consiliului Superior al Procurorilor laudă activitatea persoanelor pe care şeful instituţiei le promovează în funcţii de conducere. Astfel, apar suspiciuni temeinice cu privire la evaluarea candidaţilor care ocupă posturi importante în organele procuraturii.

VLADISLAV GRIBINCEA, preşedinte, Centrul de Resurse Juridice din Moldova::„Procurorii obţineau la evaluare preformanţelor şi la concursuri pentru promovare nota 8, câţiva obţineau mai puţin, majoritate obţineau mai mult decât 8, iar pentru funcţiile de conducere peste 9. Dacă specialiştii sunt aşa de buni, de ce noi nu avem o performanţă sporită a Procuraturii?”

De cealaltă parte, unul dintre membrii Consiliului Superior al Procurorilor a încrecat să se justifice în faţa experţilor care au criticat metoda de evaluare a procurorilor.

CONSTANTIN ŞUŞU, membru, Consiliul Superior al Procurorilor: „Admitem că unele chestiuni ce ţin de promovare nu au fost suficient de bine explicate, motivate hotărârele adoptate de CSP, de aceea s-a creat impresia lipsei de transparenţă şi asigurarea competiţiei în anumite concursuri”.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, Secretar de Stat, Ministerul Justiţiei: „Este extrem de important de revăzut rolul procurorului general şi al Consiliului Superior al Procurorilor în acest proces de selecţie, de admitere a procurorilor şi mai ales de promovarea acestora în funcţiile de conducere, astfel încât intervenţia lor să fie una minimală sau cel puţin bazată pe meritocraţie”.

Raportul "Promovarea procurorilor de la legalitate la realitate" a fost realizat în perioada întâi ianuarie 2019 - 31 mai 2021.