Raport al Serviciului European de Acţiune Externă: Unii actori încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice
Vizualizari:

Raport al Serviciului European de Acţiune Externă: Unii actori încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice

Dezinformarea şi informarea greşită pe subiectul COVID-19 continuă să prolifereze în întreaga lume, având consecinţe potenţial dăunătoare pentru sănătatea publică şi pentru comunicarea eficientă pe timp de criză. În UE şi în alte regiuni, mesaje de dezinformare coordonate încearcă să blameze minorităţile vulnerabile ca fiind cauza pandemiei şi să încurajeze neîncrederea în capacitatea instituţiilor democratice de a oferi reacţii eficiente, se arată într-un raport al Serviciului European de Acţiune Externă.

Înt raport al se arată că unii actori susţinuţi de stat încearcă să exploateze criza de sănătate publică pentru a promova interese geopolitice, adesea punând la îndoială în mod direct credibilitatea faţă de Uniunea Europeană şi partenerii săi.

Astfel, numărul afirmaţiilor conform cărora UE se dezintegrează în faţa COVID-19 este în creştere pe reţelele de socializare în toate regiunile analizate. Printre conţinuturile legate de COVID-19 publicate de RT şi Sputnik, articolele ce conţin relatări conspirative precum că „virusul a fost creat de om”, răspândite intenţionat, de obicei au o mai mare popularitate decât alte subiecte.
 
 • UE. Dezinformarea şi sfaturile false de sănătate cu privire la COVID-19 continuă să circule pe reţelele de socializare, în contradicţie cu recomandările oficiale ale OMS şi politicile interne ale platformelor online. De exemplu, Sputnik Deutschland promovează pe Facebook şi Twitter afirmaţia că „spălarea mâinilor nu ajută”. Există cercetări care dovedesc că platformele online continuă să monetizeze dezinformarea şi teoriile conspirative, legate de COVID.
 • Africa. Campaniile de instigare la ură împotriva grupurilor sociale şi etnice se derulează viral în unele ţări. Comunicarea proactivă a Chinei cu privire la furnizarea de suport creează provocări de reputaţie pentru alţi donatori.
 • China. Mass-media de stat şi oficialii guvernamentali promovează teorii despre originea COVID-19 care nu au fost dovedite. Presa chineză evidenţiază recunoştinţa unor lideri europeni ca răspuns la ajutorul chinezesc.
 • Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (OMAN). Daesh încurajează militanţii să exploateze haosul şi confuzia în jurul COVID-19, prezentând pandemia ca un „chin dureros” împotriva „naţiunilor cruciate”. Regimul sirian foloseşte COVID-19 pentru a ataca sancţiunile UE. Statele membre ale UE sunt prezentate ca fiind incapabile să se ajute reciproc sau că fură resurse destinate utilizării locale.
 • Rusia. Peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin despre COVID-19 au fost înregistrate în baza de date EUvsDisinfo (începând cu 22 ianuarie). Presa rusească controlată de stat şi-a schimbat atenţia pentru a evidenţia pregătirea Rusiei de a face faţă pandemiei. Ajutorul rus acordat Italiei a fost mediatizat pe larg.
 • Turcia. Informaţiile false şi distorsionate privind sănătatea continuă să circule pe scară largă pe reţelele de socializare, în timp ce răspândirea COVID-19 stimulează tot mai mult discursurile anti-UE şi criticile faţă de UE.
 • Balcanii de Vest. Teoriile conspirative care sugerează că virusul este o armă biologică americană sau un pretext pentru o invazie străină continuă să fie o tendinţă. Criza COVID este legată de un subiect vehiculat, conform căruia UE „întoarce spatele” Balcanilor de Vest.
Sfaturi false despre sănătate şi dezinformarea continuă să călătorească departe pe reţelele de socializare. În Turcia, remedii false, precum „consumul de alcool pur” sau ideea că „genele turceşti sunt imune la virus”, continuă să circule pe platformele online.

Cei care se ocupă de verificarea datelor în vecinătatea de est şi de sud, în Balcanii de Vest au raportat volume inedite de dezinformare şi teorii conspirative despre virusul „creat de om” şi „leacurile miraculoase”, cu efecte potenţial devastatoare asupra sănătăţii publice şi coeziunii sociale. Un astfel de conţinut continuă să circule pe larg şi în statele membre ale UE.

Prin intermediul presei de stat şi al reţelelor de socializare, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reiterat, în această săptămână, că „de facto nu există o epidemie în Rusia”, iar jurnaliştii ruşi independenţi îşi exprimă îngrijorarea că autorităţile ar ascunde datele reale legate de epidemie. O investigaţie desfăşurată de ProPublica a depistat o reţea de conturi Twitter false şi expropriate originare din China, care erau utilizate pentru a răspândi dezinformarea despre COVID-19.
În spaţiul informaţional chinez există încercări de a sugera, de exemplu, că virusul a fost adus la Wuhan de către personalul militar american sau că şi-ar fi putut avea originea în Italia. În Muntenegru, măsurile de urgenţă ale guvernului au fost prezentate de unii actori ca fiind direcţionate către Biserica Ortodoxă Sârbă.

1. Subiecte ce vizează Uniunea Europeană
 
“UE nu face faţă pandemiei; Uniunea urmează să intre în colaps”: subiectul este promovat de: surse pro-Kremlin, unele guverne, surse/reţele interne din statele membre, ţările din Parteneriatul Estic, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Balcanii de Vest, ţările Africii. În regiunea OMAN, de exemplu, este pe larg promovată idea că UE “se destramă” în faţa COVID-19.
 
„UE este egoistă şi îşi trădează propriile valori” – idee promovată de surse pro-Kremlin, de mai multe reţele/surse interne din statele membre ale UE, ţările Parteneriatului Estic, regiunea MENA, Balcanii de Vest şi ţările africane. În Ucraina, de exemplu, mesaje catastrofale despre prăbuşirea iminentă a UE au fost combinate cu descrierea Ucrainei ca un „stat eşuat”, care a fost „abandonat de aliaţii săi europeni”.
 
„Rusia şi China sunt ţările responsabile”: mass-media pro-Kremlin s-a concentrat în special pe ajutorul rusesc acordat Italiei, proclamând că „Rusia ajută Italia, iar UE – nu”. Mesajul pare să rezoneze cu audienţele din interior: mai multe videoclipuri circulă pe Instagram în italiană, ce arată persoane care înlocuiesc steagul UE cu drapelul rusesc sau afişează vehicule militare ruseşti pe străzile italiene. Canalul TV controlat de stat Rossia 1 prezintă cu o doză de sarcasm informaţia despre convoaie militare ruseşti care circulă pe “drumurile NATO”. Surse pro-Kremlin au prezentat, de asemenea, „Proiectul global” chinez ca fiind superior UE. Canalele mass-media şi reţelele de socializare chineze controlate de stat au promovat vehement ideea că modelul chinez de abordare a COVID-19 este unul superior şi au evidenţiat exprimarea de recunoştinţă globală pentru furnizarea ajutorului oferit de chinezi, inclusiv pentru Italia. Mai mulţi experţi polemizează despre faptul că, pe lângă crearea unei mai bune imagini internaţionale, scopul general al Chinei este de a menţine stabilitatea socială la ei acasă.
 
“UE explorează criza pentru a-şi înainta propriile interese”. Acest subiect a fost mai puţin proeminent, dar totuşi promovat în mai multe regiuni analizate. În Georgia, surse care citează KG Osetia de Sud au afirmat că, sub pretextul pandemiei, Tbilisi încalcă „graniţa” cu Osetia de Sud cu ajutorul Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene în Georgia. În Siria, regimul a promovat ideea că, prin respectarea sancţiunilor, UE şi SUA subminează răspunsurile umanitare şi medicale la COVID-19. De asemenea, RT pretinde că Căştile Albe (o ţintă directă a dezinformării pro-Kremlin) utilizează pandemia pentru a continua agenda de schimbare a regimului coaliţiei americane în Siria. În Kosovo obţine pondere ideea că „criza dezvăluie părtinirea pro-sârbă a UE”.
 
3 Platforme on-line

Toate platformele şi-au concentrat eforturile pentru a creşte vizibilitatea OMS şi a altor conţinuturi autoritare pe subiecte de sănătate. Într-o mişcare fără precedent, toate platformele majore şi-au ajustat politicile de conţinut ca răspuns la COVID-19.

Facebook, de exemplu, a anunţat că acum va elimina „afirmaţiile care sunt concepute pentru a descuraja tratamentul sau luarea măsurilor de precauţie adecvate”. Cu toate acestea, există mai multe provocări fundamentale cu privire la noile restricţii de conţinut, în special în ceea ce priveşte transparenţa raţionamentului şi aplicarea regulilor.

Totuşi, platformele majore continuă să monetizeze dezinformarea şi conţinutul dăunător despre pandemie (inclusiv site-urile de dezinformare pro-Kremlin), de exemplu prin găzduirea de reclame online pe pagini care prezintă în mod eronat migranţii drept cauză a răspândirii virusului, sau prin promovarea remediilor false ori răspândirea teorii conspirative despre virus.

3. Libertatea presei
 • Turcia a lansat proceduri legale împotriva a 316 utilizatori de reţele de socializare, acuzându-i de instigare la ură şi duşmănie, răspândind îngrijorarea cu privire la COVID-19.
 • Kremlinul comandă platformelor de internet din ţară să înlăture ”ştirile false” despre COVID-19. Acest lucru urmează după anterioarele eforturi ale Kremlinului de a împiedica site-urile de internet independente şi după declaraţiile Preşedintelui Putin precum că Rusia este vizată prin ştiri false din străinătate.
 • Corespondenta publicaţiei The Guardian în Egipt a fost forţată să părăsească ţara, după ce a scris despre un studiu ştiinţific ce arată că cifrele relatate de guvern despre COVID-19 nu erau exacte.
 • Autorităţile chineze continuă să controleze subiectul pandemiei. Reporterii fără frontiere (RFF) au apreciat că fără „controlul şi cenzura impusă de autorităţi”, mass-media chineză ar fi informat publicul mult mai devreme despre gravitatea epidemiei, salvând mii de vieţi şi, eventual, evitând actuala pandemie
Similare
RECOMANDĂRI