ACTUALITATE

Studiu: Coaliţia PSRM - PDM pune în pericol reformele iniţiate de Guvernul Sandu

post-img

În cel mai nou raport al Parlamentului European în ce priveşte situaţia din Republica Moldova se arată că formarea coaliţiei PSRM-PDM, în luna martie a acestui an, pune în pericol reformele iniţiate de Guvernul Sandu.

În raport se menţionează că instituţiile europene trebuie să fie atente la evoluţia capitolului justiţie din Republica Moldova.

„Evaluarea reformelor în sectorul justiţiei trebuie să aibă o dimensiune calitativă (situaţia reală în domeniu) şi nu o dimensiune cantitativă (exprimată numărul de acte juridice adoptate)”, se arată în raport.

De asemenea, eurodeputaţii consideră că creşterea influenţei PSRM, precum şi coaliţia formată de socialişti cu PDM, reprezintă o ameninţare la adresa reformelor iniţiate de Guvernul Maia Sandu.

„Se pare că acum se face o încercare de a politiza instituţiile importante ale statului şi a sistemului judiciar,în special a procurorilor şi a instanţelor). O atenţie deosebită ar trebui acordată rezultatului procedurilor îndreptate împotriva persoanelor asociate cu PSRM şi, mai ales, dacă aceste proceduri nu vor fi desfăşurate”, se menţionează în raportul PE.

Ca recomandare, autorii raportului menţionează că, pentru a monitoriza starea reformei justiiţiei, instituţiile UE ar trebui să dezvolte un mecanism similar mecanismului de cooperare şi verificare care este utilizat în România şi Bulgaria.

De asemenea, în raport se precizează că schimbarea guvernului în noiembrie 2019 nu ar trebui să fie o premisă pentru suspendarea asistenţei macrofinanciare acordate Republicii Moldova.

„Această asistenţă trebuie să fie însoţită de un mecanism puternic de monitorizare a rezultatelor calitative, nu doar a celor cantitative. Ar trebui încurajat un mecanism dublu de verificare. Interesul UE de a monitoriza şi condiţiona asistenţa financiară externă trebuie să crească”, precizează raportul.