ACTUALITATE

Raport al Comisiei Europene. Cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia în continuare de regimul liberalizat de vize cu statele din Spaţiul Schengen

post-img

Cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia în continuare de Regimul liberalizat de vize cu statele din Spaţiul Schengen, iar autorităţile continuă să îndeplinească condiţionalităţile ce au stat la baza liberalizării regimului de vize, se constată în cel de-al treilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană, publicat astăzi. Raportul conţine o evaluare complexă a nivelului de implementare a criteriilor-referinţă aferente regimului fără vize cu UE pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic.

Cu referire la Republica Moldova, Comisia Europeană a prezentat o serie de recomandări ce ţin de îmbunătăţirea cooperării operaţionale în vederea reducerii numărului cererilor de azil depuse într-un mod nejustificat de către cetăţenii Republicii Moldova în Spaţiul Schengen, continuarea promovării campaniilor informaţionale privind regulile de călătorie în Spaţiul Schengen, continuarea consultărilor în vederea adoptării strategiei şi planului de acţiuni privind reforma justiţiei, consolidarea capacităţilor instituţionale şi competenţelor Autorităţii Naţionale de Integritate, asigurarea în continuare a investigării cuprinzătoare a fraudei bancare, recuperarea activelor fraudate şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi, se arată într-un comunicat al MAEIE.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene ia act de evaluarea şi recomandările prezentate în prezentul Raport care reflectă inclusiv evoluţiile pozitive aferente implementării recomandărilor Raportului similar din 2018. Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate, autorităţile vizate urmând să întreprindă acţiunile necesare pentru implementarea acestora.

În perioada 2014-2020, peste 2 milioane de cetăţeni ai Republicii Moldova au efectuat călătorii în statele din spaţiul Schengen, înregistrând în total peste 6 milioane de călătorii. Potrivit Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), numărul de refuzuri de intrare constituie în mediu 0.3%, iar numărul cazurilor de şedere ilegală este în mediu de 0.5%.

Posibilitatea de a călători fără viză în UE este deschisă pentru aproximativ 2.5 milioane de posesori ai paşapoartelor biometrice, inclusiv pentru mai mult de 200 000 de cetăţeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană.