ACTUALITATE

Radu Marian: Sunt ciudate nemulţumirile Gazpromului şi este o nouă dovadă de atitudine neprietenească faţă de Republica Moldova

post-img

„În protocolul discuţiilor cu Gazprom scrie foarte clar că Republica Moldova îşi asumă organizarea unui audit independent. Sunt ciudate nemulţumirile Gazpromului şi este o dovadă de altă atitudine neprietenească faţă de Republica Moldova, faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi este un alt episod din ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă”, a declarat deputatul PAS Radu Marian, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

În context, deputatul a amintit cu ameninţările cu sistarea gazelor naturale ale Gazprom la adresa Republicii Moldova.

„Aceste ameninţări au început să vină abia după ce s-a schimbat guvernarea. Aceea prevedere de plată în avans a existat întotdeauna, dar nu s-a pus în aplicare. Republica Moldova şi-a onorat întotdeauna obligaţiile financiare şi se permiteau devieri de plată. Acum nu se mai întâmplă”, a spus deputatul.

Radu Marian a precizat că o companie care se consideră internaţională şi este listată la bursele de valori nu ar trebui  să aibă atitudine diferenţiată faţă de un client, din considerentul că s-a schimbat guvernarea care nu este orientată spre Est.

„Eu sunt convins că la Gazprom există jurişti care înţeleg foarte bine ce scrie în acel protocol. Există, două audite care urmează să aibă loc. Este auditul Curţii de Conturi, un audit al investiţiilor şi cheltuielilor MoldovaGaz din ultimii ani. Este un audit independent al Republicii Moldova, care nu are legătură cu acel protocol. Acest audit al datoriilor a fost agreeat în acel protocol şi va fi făcut de o companie internaţională, ca să se asigure imparţialitatea. Nu cred că ar trebui ca să există frică la Gazprom, pentru că este în interesul tuturor”, a spus Radu Marian.

Expertul economic Viorel Gârbu a declarat în cadrul emisiunii că este cunoscut de foarte mult timp faptul că Gazpromul este folosit ca unealtă politică de către Kremlin.

„Nu trebuie neglijată această dimensiune, este acum în desfăşurare în Republica Moldova. Lucrul acesta s-a permis atunci când Republica Moldova a cedat controlul acestei companii şi trebuie să regretăm acest lucru. Gazpromul nu încalcă înţelegerile care le are un agent economic comercial. Dacă plata în avans este legală conform contractului, trebuie să acceptăm acest comportament. Ceea ce a fost în perioada anterioară a fost o indulgenţă”, a spus Viorel Gârbu, care a menţionat că grija trebuie să fie pe interior, ca aceste plăţi să fie realizate la timp.

„Gazpromul va fi folosit în continuare ca element de presiune. Republica Moldova nu se încadrează în logica  Moscovei”, a spus expertul economic.

Prezent în emisiune printr-o intervenţie prin skype, profesorul român Dumitru Chisăliţă, analist şi preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, a declarat că Republica Moldova, Ucraina şi România au rămas ca o insulă, după modificarea traseului de tranzit al gazelor naturale din Rusia către vestul Europei.

„Această decizie a lăsat în offside cele trei ţări, Republica Moldova fiind clar cea mai dezavantajată şi în situaţia cea mai critică. Cele trei ţări nu au înţeles acest joc care nu au înţeles acest joc, care a început în urmă cu 20 de ani. Situaţia este una foarte dificilă, soluţiile Republicii Moldova sunt destul de puţine, iar multe din soluţii creează dependenţă faţă de Rusia”, a spus Dumitru Chisăliţă.

Cu referire la gazoductul Iaşi-Chişinău, Dumitru Chisăliţă a precizat că acesta ar putea fi folosit, fiind în stare de funcţionare şi având capacitatea de a asigura consumul unor zone ale Republicii Moldova.

„Problema importantă este că nu sunt resurse. Din păcate, în lipsa gazelor din Marea Neagră, România nu are resurse pentru satisfacerea propriilor necesităţi de consum. Posibilitatea şi probabilitatea ca până ce vor începe exploatarea gazelor din Marea Neagră să se schimbe ceva sunt foarte limitate. Exploatarea gazelor din Marea Neagră nu o văd posibilă înainte de anul 2029. Pe timp scurt, Republica Moldova trebuie să îşi caute alternative de achiziţionare a gazelor, ca alternativă a gazelor din Rusia”, a precizat Dumitru Chisăliţă.

Ediţia integrală a emisiunii Punctul pe AZi o puteţi urmări în continuare.