ACTUALITATE

Radu Marian: „M-a dezamăgit enorm atitudinea opoziţiei. Dacă era cum doreau ei, R. Moldova putea rămâne fără gaze naturale”

post-img

„În condiţiile în care Republica Moldova a avut acest ultimatum de la Gazprom, m-a dezamăgit enorm atitudinea opoziţiei care nu inţelege urgenţa situaţiei. Dacă era cum doreau ei, R. Moldova putea rămâne fără gaze naturale”, a declarat deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova menţionând că în astfel de situaţii, cei de la guvernare ar trebui să fie mai uniţi.

„Suntem într-o situaţie complicată, avem o criză energetică europeană, regională în care preţurile o iau razna peste tot. În condiţiile în care am avut acest ultimatum de la Gazprom, m-a dezamăgit enorm atitudinea opoziţiei care nu inţelege urgenţa situaţiei. Dacă era aşa cum doreau ei, R. Moldova putea rămâne fără gaze naturale şi într-o situaţie complicată, ca şi în familie, trebuie să fii unit, indiferent de diferenţele politice sau referinţele geopolitice, trebuie să existe o solidaritate şi ea a lipsit cu desăvârşire şi se demonstrează a câta oară că opoziţia nu dă niciun ban pe suveranitatea Republicii Moldova, pe independenţa, pe drumul nostru spre reforme şi execută anumite comenzi. Noi trebuie să ne continuăm drumul, desigur nimeni nu e perfect, toţi fac greşeli, dar e foarte important să fim consecvenţi şi să învăţăm cu toţii din această criză, să avem planuri, să avem alternative. Dincolo de preţ, de negocieri, de contract şi gaze naturale, cel mai important lucru este ca R. Moldova să rămână o ţară independentă, să poată lua decizii în interesul său, în interesul integrării europene, reformelor şi indiferent de contract, trebuie să ne asigurăm că R. Moldova rămâne în rândul ţărilor democratice şi libere”, a spus deputatul PAS.

Astăzi, în cadrul sesiunii extraordinare, Parlamentul a adoptat, Hotărârea privind declararea stării de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile. „Era necesar să votăm această declanşare a stării de urgenţă în energetică pentru a permite Guvernului să ia decizii rapide. Vă amintesc că Gazpromul a trimis acest ultimatum aşa cum a făcut-o şi luna trecută prin care spun că vor sista livrările gazelor naturale dacă nu se va achita acest avans, nici măcar nu e o datorie. Vorbim de acelaşi contract semnat în 2006, doar că atitudinea Gazpromului s-a schimbat şi suntem cumva întâmpinaţi cu aceste ultimatumuri şi scrisori. Nu este o datorie, este o problemă temporară de casă. Astfel de devieri negative s-au întâmplat dintotdeauna, din 2006 până acum, însă ceea ce s-a schimbat e atitudinea Gazpromului care cere bani acum. Din păcate vedem o atitudine extrem de neprietenoasă a Gazpromului şi este mare păcat. Eu cred că Gazpromul trebuie să ţină minte că Republica Moldova nu înseamnă doar Guvernul, înseamnă toţi cetăţenii. Indiferent de atitudinea pe care o vedem din partea Gazpromului, Republica Moldova şi Guvernul Republicii Moldova ia deciziile corecte, necesare şi ca să ieşim din situaţie. Ei bine, partea buna e că preţul la gaz pe piaţa internaţională a scăzut şi o să avem foarte probabil un preţ mai mic pentru februarie. În acelaşi timp, trebuie să vedem ce se va întâmpla în februarie. Pentru a nu trece iarăşi prin această procedură de a vota iarăşi starea de urgenţă, am decis să avem 60 de zile, să trecem bine de iarnă şi apoi să anulăm acest regim. Este foarte important să specific că decretarea acestei urgenţe nu înseamnă deloc limitarea asupra libertăţii sau activităţii oamenilor şi desigur activitatea parlamentară va continua în regim absolut normal. Este doar o modalitate tehnică care să permită guvernului să ia decizii rapide imediate”, conchide Radu Marian.

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.