"Camionul de Crăciun” a ajuns în Republica Moldova datorită unei înfrăţiri cu România
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Camionul de Crăciun” a ajuns în Republica Moldova datorită unei înfrăţiri cu România

Mai bine de 1200 de copii din raionul Glodeni au beneficiat de cadouri cu ocazia Crăciunului de rit vechi. Este cea mai mare donaţie, făcută vreodată pentru copiii din Glodeni. Cadourile au fost aduse pentru prima oară de către asociaţia filantropică ”Tăşuleasa Social” din Judeţul Bistriţa-Năsăud, România, care are semnat un acord de cooperare cu raionul Glodeni. Iar în România acestea au ajuns din Germania, graţie organizaţiei filantropice Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., care timp de 15 ani bucură copiii români cu daruri de Crăciun.

Cadourile aduse cu un autocamion de mare tonaj conţin rechizite şcolare, produse alimentare neperisabile, produse igienice, etc. Toate sunt noi, având certificatele corespunzătoare, şi au fost adunate şi ambalate cu mare grijă de către cetăţenii din Germania. La distribuirea cadourilor au participat, pe lângă reprezentanţi ai oficialilor şi societăţii civile din Glodeni, oficiali şi voluntari din România şi Germania. Astfel, mai multe echipe mobile s-au detaşat miercutri, 10 ianuarie, în 24 instituţii de învăţămînt preuniversitar unde au împărţit cutiile tuturor copiilor din clasele I-a şi a II-a din întreg raionul Glodeni.

Din numeroasa delegaţie română au făcut parte oficiali de rang înalt din Bistriţa-Năsăud, inclusiv Preşedintele Consiliului Judeţean, Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud şi Primarul oraşului Beclean – al doilea oraş ca mărime al acestui judeţ. Aceştia au aut o întrevedere oficială cu conducerea raionului şi cu primarul oraşului Glodeni.

Preşedintele raionului Glodeni, Ion Leucă, a mulţumit delegaţiei pentru deschiderea fără precedent şi disponibilitatea de a aduce bucuria celor 1200 de copii din raionul Glodeni care au beneficiat de cadouri, iniţiativa revenindu-i Preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan. ”Am fost profund impresionat de colaborarea în realizarea acestei frumoase idei cu Consiliul Judeţean, cu ”Ţăşuleasa Social”, cu Asociaţia Obştească  locală ”Neemia”, dar şi de acel schimb cultural pe care l-am avut deja între raionul Glodeni şi judeţul Bistriţa-Năsăud. Sînt sigur că pe viitor vom avea mult mai multe şi mai consistente acţiuni frumoase – atît la nivelul raionului şi judeţului, cît şi pe orizontală între primăriile satelor şi comunelor noastre”, a menţionat Ion Leucă.

”Împreună putem face lucruri minunate pentru comunităţile pe care le reprezentăm. Invităm primarii din localităţile raionului Glodeni să viziteze, în această primăvară, colegii lor din satele şi comunele din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a stabili relaţii de contact şi colaborare. Vor continua schimburile culturale, colaborarea în domeniile tineretului, sportului, sănătăţii şi protecţiei sociale. Dar în mod pragmatic dorim să susţinem şi anumite proiecte de investiţii, iar în acest sens vom aştepta lista cu solicitările Dumneavoastră pentru a o examina şi adopta decizii”, a spus Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu-Victor Frenţ, a calificat actuala acţiune de caritate drept un început al unor proiecte de amploare pentru viitor care să ajungă chiar la baza societăţii.

Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, a anunţat despre începerea procedurii de înfrăţire a Becleanului şi oraşului Glodeni. ”Vom avea cu toţii de cîştigat din această înfrăţire, ne vom inspira reciproc, vom aplica lucruri noi utile”, a spus Nicolae Moldovan, care exercită actuala funcţie timp de aproape 20 de ani. În alt context Primarul a invitat oaspeţii din Glodeni să viziteze renumitul complex balnear Băile Figa din Beclean.

Acţiunea de caritate de la Glodeni a fost acompaniată de un amplu şi divers program artistic, prezentat de colectivele artistice din Glodeni, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

Acordul de cooperare între Raionul Glodeni, Republica Moldova, şi Judeţul Bistriţa-Năsăud, România, a fost semnat pe 25 noiembrie 2017. Judeţul Bistriţa-Năsăud are apropae 280 mii de locuitori, raionul Glodeni – peste 50 de mii. Distanţa dintre Bistriţa şi Glodeni este de cca 330 de km.

Similare