Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PUN a organizat un flashmob dedicat înfiinţării Sfatului Ţării, acum 102 ani

Partidul Unităţii Naţionale a organizat astăzi un flashmob în faţa Parlamentului Republicii Moldova, dedicat înfiinţării Sfatului Ţării. Acum 102 ani, acest consiliu legislativ avea să schimbe soarta Basarabiei, devastată de război şi foamete. Formarea Sfatului Ţării, ca organ legislativ, a permis unirea celor două teritorii româneşti despărţite de Prut.

Deputatul şi istoricul Octavian Ţîcu a adus un omagiu organismului legislativ al Basarabiei care a votat unirea cu România, pe 27 martie 1918.
 
„A fost acea platformă unde s-a creat prima noastră clasă politică şi din Sfatul Ţării au ieşit toţi înaintaşii care, la foarte scurt timp, vor decide că Basarabia trebuie să se reunească cu România.  Este regretabil că, în Republica Moldova, nu există o continuitate de parlamentarism care s-ar revendica de la Sfatul Ţării”, spune Octavian Ţîcu, istoric şi deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
 
La eveniment a participat şi deputatul Blocului "ACUM", Iurie Reniţă, care a făcut un apel către forţele politice din Republica Moldova să înfiinţeze o platformă unică proromânească.
 
Conjunctura actuală este una dezastruoasă, este o repercusiune a unor acţiuni iresponsabile care s-au produs. Fac un apel către toate forţele naţionale, proromâneşti şi proeuropene, să realizăm o mişcare, o platformă naţional-europeană, o platformă proromânească, pentru a pune o stavilă sigură, cu demnitate, invaziei roşii care a acaparat toate instituţiile statului”, a declarat deputatul Iurie Reniţă.
 
Acum 102 ani, căderea regimului ţarist a dus la o anarhie totală în Basarabia. Elitele au cautat să gestioneze viaţa internă a provinciei, aşa că a fost convocat un congres al reprezentanţilor locuitorilor de la sate. Este cel care a votat moţiunea prin care s-a cerut autonomia şi formarea unei adunări legislative. Convocarea Sfatului Ţării, pe 21 noiembrie 1917, a fost una dintre cele mai importante decizii pentru Basarabia.
Similare
RECOMANDĂRI