ACTUALITATE

Prunele din Republica Moldova, la mare căutare pe piaţa Uniunii Europene

Prunele din Republica Moldova sunt la mare căutare pe piaţa Uniunii Europene. Deşi a fost un an secetos, pomicultorii au reuşit să exporte 15 mii de tone de prune fără taxe vamale, cu cinci mii mai mult de cât anul trecut. Acest lucru se datorează faptului că fermierii sunt atenţi la cerinţele şi s-au conformat standardelor europene.

Iurie Bivol are o livadă de prune pe o suprafaţă de 30 de hectare. A reuşit să exporte o cantitate mai mare de prune faţă de anii trecuţi.

IURIE BIVOL, agricultor: „Prunele care le-am produs la noi în gospodărie au fost exportate vă spun aşa pe tiruri: un tir în Germania, un tir în Polonia, două tiruri în România şi undeva 10 tiruri în Rusia. În comunitatea europeană, ultimii 4 ani, avem făcute exporturi numeroase. Totuşi piaţa de desfacere o reprezintă ţările apropiate cum ar fi România şi Federaţia Rusă.”

Iurie Bivol este şi directorul unei cooperative, care deţine în satul Costeşti, din raionul Ialoveni un depozit cu o capacitate de aproape 2 mii de tone. Aşa poate păstra marfa în bune condiţii până ajunge la export.

IURIE BIVOL, agricultor: „Agenţii economici aşteaptă preţul. La început în frigider au  fost undeva 600 de tone, acum la moment au rămas undeva 360 de tone. Celelalte au fost exportate. Se păstrează, e bine, tot cumsecade.”

Fermierul spune că Republica Moldova are capacitatea de a exporta o cantitate şi mai mare pe piaţa Uniunii Europene, dar agricultorii mai au de muncit la calitatea produselor.

IURIE BIVOL, agricultor: „Noi sintem foarte mari restanţieri la capitolul calitatea mărfii şi ambalaj, dar pe viitor ne-am propus şi am creat o mini-fabrică de producere a ambalajului care corespunde cerinţelor europene şi deja noi exportăm în aceste ambalaje, rezultatele sunt bune”.

Progrese sunt şi în acest an, agricultorii din Republica Moldova au exportat pe piaţa Uniunii Europene 15 mii de tone de prune fără taxe, iar vânzările continuă.

IURIE FALĂ, director executiv, Asociaţia Moldova Fruct: „15 mii de tone, întradevăr este o cantitate mai mare cu cinci mii de cât anul precedent. Anul acesta exportatorii din R. Moldova au profitat de oportunităţile care s-au creat pe piaţa UE, unde s-a testat o reducere a recortei globale din cauza îngheţurilor şi noi am reuşit să ne folosim de această oportunitate. Dar trebuie să menţionam şi faptul că exportatorii din Republica Moldova au devenit mai profesionişti.”

Printre ţările europene în care producătorii autohtoni au exportat prune în acest an se numără România, Franţa, Germania şi Austria.