Proprietatea intelectuală pe reţelele sociale: la ce riscuri te expui când distribui conţinut care nu îţi aparţine
Vizualizari:

Proprietatea intelectuală pe reţelele sociale: la ce riscuri te expui când distribui conţinut care nu îţi aparţine

De multe ori vedem câte o poză reuşită în timp ce navigăm pe internet şi nu ne gândim de două ori înainte de a o distribui pe profilele noastre personale, fie că vorbim despre Facebook, Instagram sau orice alt canal de social media.

Chiar dacă oferim credidenţiale (menţionăm sursa de unde am preluat respectiva fotografie), în momentul în care utilizăm respectivul conţinut, cel mai probabil intervine o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. Dacă te numeri printre cei norocoşi, vei fi rugat să retragi acel conţinut, dar există şi situaţii în care autorul îşi va putea folosi drepturile şi va acţiona în consecinţă.

Termeni şi condiţii... pentru cine?

Există un moment cheie în crearea unui cont pe una din reţelele de socializare, şi anume acordul în privinţa termenilor şi condiţiilor. Dar există vreo persoană care să le citească în întregime? Ei bine, da. Sunt câteva persoane care au răbdarea necesară pentru a citi întregul document, şi care reţin anumite aspecte.

Nu întâmplător au existat şi cazuri în care unele companii au inserat printre termenii şi condiţiile pe care un utilizator le acceptă, informaţia conform căreia vei putea primi o suma de bani dacă reuşeşti să găseşti respectiva clauză. Dar cei mai mulţi dintre noi, trebuie să admitem, nu parcurgem toată informaţia.

Cine deţine drepturile de proprietate intelectuală?

Atunci când suntem de acord cu termenii şi condiţiile unei anumite platforme de socializare, acestea pot refolosi conţinutul nostru, dar nu anulează legile cu privire la drepturile de autor. Semnarea digitală a acestor platforme presupune păstrarea drepturilor de autor, dar acordarea unei licenţe neexclusive şi nelimitată respectivei platforme pentru a ne folosi acel conţinut. Respectarea acestor termene şi condiţii permite reţelelor de socializare funcţionarea optimă.

Încălcarea drepturilor de autor pe reţele sociale? Ce e de făcut

Pentru a ne feri de eventuale încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală, trebuie să fim vigilenţi şi să depunem imediat reclamaţii atunci când aceste drepturi ne sunt încălcate. Acest proces este unul simplu deoarece majoritatea platformelor de socializare au instrumente utile care ne ajută să depunem plângeri. Totodată, trebuie să ne asigurăm că suntem în permenenţă informaţi şi înţelegem ceea ce consimţim în momentul în care ne înscriem pe o platformă de socializare.

Managing Partner-ul de la Cosmovici Intellectual Property, Paul Cosmovici, recomandă: “Nu ar trebui utilizat conţinut media, cum ar fi imagini, filme, pe conturi publice, sau vizibile publicului larg, dacă dorim să păstrăm un anumit control asupra acelui conţinut. Alternativ mult mai înţelept, sau mai realist, să filtrăm ce dorim să reţinem sub control şi să predăm într-un fel reţelelor conţinutul care ar putea fi, în principiu, utilizat liber de către alte persoane, chiar pentru scop comercial.”

Similare
RECOMANDĂRI