ACTUALITATE

Promo-LEX: Iniţiativele CEC de modificare a regulamentelor de desfăşurare a alegerilor vin cu întârzieri şi în defavoarea diasporei

post-img

Experţii asociaţiei Promo-LEX consideră necesară pregătirea cadrului normativ pentru alegerile ce urmează, însă iniţiativele Comisiei Electorale Centrale de modificare a regulamentelor de desfăşurare a alegerilor vin cu întârzieri şi în contradicţie cu raţionamentul logic: de la general la particular.

CEC, contrar recomandării Comisiei de la Veneţia, admite cu mai puţin de un an înainte de alegerile parlamentare – care urmează să se desfăşoare în baza unui sistem electoral nou, necunoscut de alegători – modificări importante şi necesare ale procedurilor electorale care influenţează direct alegătorii şi gradul lor de implicare în alegeri, se arată în raportul Promo-LEX.

În opinia comisiei se specifică că "dacă se aduc modificări în elementele fundamentale ale legislaţiei electorale, inclusiv în sistemul electoral propriu-zis, acestea trebuie să aibă loc cu mult timp, cel puţin cu un an, înainte de următoarele alegeri".

În urma modificărilor elaborate de CEC, cetăţenii Republicii Moldova care au utilizat procedura de înregistrare prealabilă vor fi excluşi din listele electorale de bază .

Experţii au mai constatat că abordarea pe care o aduce această modificare este în defavoarea diasporei. Mai exact, ar putea avea loc excluderea posibilităţii ca cetăţenii care s-au înregistrat prealabil să voteze conform listelor de bază. Prin urmare, aceasta vine în contradicţie cu recomandările internaţionale privind alegerile din Republica Moldova, care au recomandat limitarea numărului de alegători care au votat pe liste suplimentare.

Mai mult, iniţiativa nu ar trebui să preceadă completări la acest capitol şi în alte câteva acte mai cuprinzătoare, cum ar fi bunăoară Regulamentul privind particularităţile constituirii şi funcţionării secţiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Per ansamblu însă asociaţia salută intenţia CEC de a dezvolta – chiar dacă cu întârziere – cadrul normativ privind înregistrarea prealabilă şi a cetăţenilor Republicii Moldova cu domiciliul înregistrat în localităţile din stânga Nistrului.

O altă problemă semnalată de Asociaţia Promo-LEX reiese din caracterul facultativ al procedurii de înregistrare prealabilă – estimarea numărului de alegători. Potrivit modificărilor, unul din cele două scopuri ale înregistrării prealabile ar fi stabilirea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secţiilor de votare respective.

Problema poate prinde contur în condiţiile în care gradul de utilizare a procedurii, care, aminteşte Promo-LEX, nu este obligatorie, va fi unul nesemnificativ, respectiv vor exista incertitudini privind numărul de buletine de vot necesare.  Numărul de buletine repartizate pentru secţiile distincte deschise pentru cetăţenii din stânga Nistrului trebuie să reiasă din norma specială privind asigurarea cu buletine a a secţiilor deschise peste hotare – până la 5 000 buletine de vot.