ACTUALITATE

Promo-LEX condamnă declaraţiile făcute de preşedintele raionului Dubăsari care a spus că trei localităţi aflate sub jurisdicţia R. Moldova s-ar afla, acum, sub controlul regimului de la Tiraspol

La 28 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus din 1992 pentru încetarea focului pe Nistru, tensiunile din zona de securitate sunt tot mai acute. Misiunea Promo- LEX a făcut un apel public la autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova să-şi respecte obligaţiile faţă de locuitorii din regiunea separatistă. Reprezentanţii misiunii s-au referit la declaraţiile făcute, pentru TVR MOLDOVA, de preşedintele raionului Dubăsari care a spus că trei localităţi aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova s-ar afla, acum, sub controlul regimului de la Tiraspol.

Tiraspolul a relaxat, parţial, regimul de circulaţie pentru câteva localităţi aflate sub jurisdicţia autorităţilor de la Chişinău, însă localnicii din Corjova, Roghi şi Vasilevca nu pot trece, în continuare, de posturile ilegale ale grănicerilor transnistreni. L-am întrebat, marţi, pe preşedintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov, despre situaţia acestor localităţi şi el ne-a comunicat că cele trei sate nu ar mai fi în grija autorităţilor constituţionale. 

GRIGORE FILIPOV, preşedintele raionului Dubăsari: "Este decizia preşedintelui ţării când a avut convorbire cu Krasnoselski unde s-a luat decizia ca aceste 2 localităţi unde este viza de reşedinţă la Cocieri şi Molovata Nouă se permite trecerea liberă prin punctele iestea a lor vamale. -Dar de la Corjova şi Roghi? - Aa nu, Corjova, Roghi ei se numără că e în Transnistria ii la ei la evidenţă de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune. Unica ce putem noi ajuta am făcut liste adăugătoare cum ar fi pentru agenţii economici care au terenuri peste traseu şi la tot satul noi nu putem face lucrul acesta". 

Asociaţia Promo-LEX consideră inacceptabilă şi iresponsabilă o astfel de atitudine faţă de autorităţile publice locale şi populaţia din aceste trei sate care, potrivit legislaţiei naţionale, se află în subordinea administraţiei raionului Dubăsari.

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo-LEX: "Observăm că nu există cel puţin un comportament pro activi care să vină în întâmpinarea oamenilor dar mai mult ca atât pare a fi în detrimentul drepturilor omului şi locuitorilor din aceste localităţi respectiv am venit cu un apel părerea noastră că aceste acţiuni sunt inadmisibile".  

Declaraţiile preşedintele raionului Dubăsari i-au indignat pe oamenii din satul Corjova. Ei le cataloghează drept o insultă adresată celor care au luptat pentru acest pământ. 

VALERIU MIŢU, fost primar, Corjova: "Nu pot să înţeleg cu poţi să pui cuvintele acestea că Corjova nu este.. aici cei mai mulţi oameni au decedat în 92 şi-au pus pe altarul la independenţă viaţa, ca să vină acum un Filipov că lui Transnistria i-a spus că aceasta nu e teritoriul nostru". 

Locuitorii ceor trei sate cer drepturi egale cu localnicii cărora le-a fost facilitată libera circulaţie în stânga Nistrului. Ei propun crearea unui mecanism în afara Comisiei Unificate de Control care să aibă puterea de a pune presiune pe regimul separatist de la Tiraspol. 

VALERIU MIŢU, fost primar, Corjova: "Cu părere de rău aşa cum duc tratativele reprezentanţii noştri prin toate comisiile iată la ce au ajuns locuitorii comunei Corjova tare mulţi oameni se indignează că nu au posibilitatea să meargă la Chişinău. De elaborat un mecanism dacă nu e in competenţa lor atâtea ani nu pot rezolva problemele la oamenii de rând de ce să nu elaboreze încă un mecanism care să poată să fie lucrativ aici în stânga Nistrului". 

NINA DORUL, locuitor, Corjova: "Nu ne pute duce nicăieri, cei din satul Cocieri şi Moldova nouă pot trece la Chişinău, dar noi absolut nimic, de ce satul Corjova nu figurează nicăieri având o Primărie şi avem evidenţa in Buletine. Corjova a trebuit cu Cocieri şi Moldova să avem aceleaşi privilegii. Trebuie să aştept până să îmi dea voie dacă să mă duc să primesc pensia cu rutiera lor dacă am intrat în magazin la Cocieri mă pune in carantină pe 2 săptămâni pentru că nu sunt *cetăţean ascultător*".

Misiunea Promo-LEX subliniază că, prin astfel de declaraţii, se fac paşi înapoi de la deciziile Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care autorităţile de la Chişinău sunt obligate să soluţioneze problemele din regiune, chiar dacă nu deţin controlul deplin asupra teritoriului din stânga Nistrului. 

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo-LEX: "Curtea Europeană a spus foarte clar că chiar dacă Republica Moldova nu deţine un control efectiv în regiunea transnistreană ea oricum deţine anumite obligaţii pozitive ele se referă la numite eforturi de restabilire a controlului efectiv la abţinerea regimului de la Tiraspol şi nu in ultimul rând trebuie să aibă la bază drepturile omului. Mai ales că acum pe timp de pandemie unde restricţiile există şi continuă în continuare". 

Reprezentanţii societăţii civile cer autorităţilor constituţionale centrale să se abţină de la orice acţiuni de susţinere a regimului de la Tiraspol, măsuri prompte, ferme şi fără echivoc care să garanteze securitatea şi siguranţa persoanelor din regiunea transnistreană şi zona de Securitate şi tratament corect pentru aceşti locuitori, la fel ca în alte regiuni ale ţării.