ACTUALITATE

Promo-LEX, apel către autorităţi! Un bărbat, care a reuşit să evadeze acum 4 ani din structurile paramilitare transnistrene, a dispărut

post-img

Un cetăţean din regiunea tranistreană, care a evadat acum 4 ani din structurile paramilitare din stânga Nistrului sau aşa-numita armată transnistreană, a dispărut din propria casă din localitatea Pervomaisc, raionul Slobozia. Este vorba despre Alexandru Rjavitin, care, potrivit presupunerilor Asociaţiei Promo-LEX, a fost răpit de către structurile de forţă ale administraţiei de la Tiraspol, şi acum este deţinut în ”Izolatorul de detenţie provizorie al miliţiei din Tiraspol”.

Asociaţia Promo-LEX spune că a fost sesizată ieri de prietenii şi rudele lui Alexandru Rjavitin referitor la dispariţia acestuia.

În august 2015, Rjavitin a fugit din din structurile paramlitare din stânga Nistrului, acuzând grave abuzuri şi încălcări ale drepturilor sale. El a trecut înot râul Nistrul şi a mers trei zile pe jos până la Chişinău, în uniforma sa militară şi în şlapi, pentru că nu a mai suportat umilinţele şi bătăile la care era supus. Pentru că a evadat şi a îndrăznit să vorbească despre condiţiile şi tratamentul inuman la care a fost supus, administraţia de facto de la Tiraspol i-a pornit ”dosar penal”.

Ulterior, Alexandru Rjavitin a fost protagonistul unui amplu reportaj în care a explicat situaţia tinerilor înrolaţi în aşa numita armată transnistreană.
Aflându-se la Chişinău, Alexandru Rjavitin a beneficiat de asistenţa Asociaţiei Promo-LEX, fiind ajutat să-şi confirme cetăţenia Republicii Moldova şi să-şi perfecteze actele respective. Datorită circumstanţelor descrise, Alexandru Rjavitin a evitat să meargă la familia sa rămasă în Transnistria. Totuşi, din discuţiile cu familia şi prietenii lui Alexandru Rjavitin, am aflat că acesta a avut nevoie să îşi viziteze familia în s. Pervomaisc, iar la 18 decembrie, în jurul orei 20:00, a dispărut.

Promo-LEX a monitorizat situaţia privind înrolarea forţată a tinerilor din stânga Nistrului în  structurile paramilitare locale şi aminteşte despre faptul că fenomenul poate fi calificat drept privare ilegală de libertate, manifestată prin detenţie în unităţile paramilitare din estul Republicii Moldova. Asociaţia Promo-LEX începând cu anul 2007 a atras atenţia, în repetate rânduri, asupra fenomenului de înrolare forţată în structurile paramilitare ilegale, precum şi asupra gravelor probleme, abuzuri şi încălcări ale drepturilor fundamentale, cu care se confruntă majoritatea tinerilor înrolaţi forţat. Efectuarea ”serviciului militar” în regiunea transnistreană este obligatorie, eschivarea de la înrolare fiind sancţionată cu amendă de cca 600$ SUA sau cu până la 2 ani de închisoare.

Un studiu privind Obligaţiile militare ale locuitorilor regiunii transnistrene a Moldovei a fost realizat încă în anul 2008, acesta este disponibil aici, în care Promo-LEX a arătat gravitatea problemei înrolării forţate şi a sublinia gravele încălcări ale driturilor omului la acest capitol.

Reieşind din urgenţa cauzei şi circumstanţele situaţiei, Asociaţia Promo-LEX solicită:
  1. Biroului pentru Reintegrare şi Avocatului Poporului (Ombudsman), să întreprindă acţiuni prompte de stabilire a locului detenţiei lui Alexandru Rjavitin, precum şi să stabilească motivele reţinerii, starea deţinutului şi condiţiile de detenţie, precum şi să identifice în regim de urgenţă posibilităţi de a vizita locul de detenţie pentru o întrevedere de documentare a cazului său;
  2. Prim-ministrului şi Preşedintelui Republicii Moldova, să întreprindă acţiuni prompte în vederea eliberării imediate şi necondiţionate din detenţie ilegală a lui Alexandru Rjavitin.
  3. Procuraturii Generale să investigheze situaţia descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal, după caz să pornească o cauză penală;
  4. Misiunilor diplomatice să monitorizeze situaţia respectării drepturilor lui Alexandru Rjavitin şi să susţină demersurile rudelor şi ale avocaţilor Asociaţiei Promo-LEX.
De asemenea, Promo-LEX recomandă tuturor locuitorilor din stânga Nistrului care bănuiesc că se află în vizorul aşa ziselor instituţii de forţă să evite vizitarea rudelor şi intrare pe acest teritoriu, pentru a evita repetarea situaţiei lui Alexandru.