ACTUALITATE

Promo-Lex. Amenzi pentru alfabetul român şi liste cu persoane "indezirabile", realităţi transnistrene

post-img

În prima jumătate a anului 2017, nu au avut loc îmbunătăţiri privind situaţia drepturilor cetăţenilor din stânga Nistrului, sunt constatările Asociaţiei Promo-Lex. Pe lângă încălcarea liibertăţii circulaţiei, dreptului la educaţie şi la proprietate, în regiune se atestă şi alte nereguli.

Spre exemplu, cele 33 de posturi vamale ilegale din teritoriu creează piedici directe pentru exercitarea dreptului la libera circulaţie, inclusiv prin obligaţia de completare a ”cărţii migraţionale.” Mai mult, continuă practica menţinerii listelor cu persoane ”indezirabile”, care este modificată fără criterii clare.

50 de euro amendă pentru utilizarea alfabetului latin

Dreptul la educaţie are numeroase restricţii în regiune, mai ales atunci când este vorba despre grafia latină. Astfel, simpla utilizare a alfabetului latin pentru aşa-zisa limbă ”moldovenească” poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro. Iar Liceul ”Evrica” din oraşul Râbniţa, este obligat să plătească peste 30.000 de euro anual doar pentru închirierea spaţiului.

Mii de fermieri nu-şi primesc înapoi pământurile

Locuitorii din raionul Dubăsari au rămas fără terenurile lor agricole deja de 13 ani, în timp ce aşa-numita administraţie transnistreană a dat aceste pământuri în arendă unor agenţi economici locali. Problema capătă proporţii atunci când devine cunoscut faptul că aceste terenuri au o suprafaţă de circa 6.500 de hectare – aproape jumătate din teritoriul acestui raion.

Autorităţile nu au rezultate palpabile

Deşi Preşedintele Igor Dodon  se pare că a stabilit o relaţie amiabilă cu reprezentanţii regimului de la Tiraspol, în urma întâlnirilor cu Putin şi cu alţi oficiali din administraţia Kremlinului, nu au rezultat abordări concrete. La rândul lor, funcţionarii din Biroul pentru reintegrare, după cele circa 50 de întâlniri cu partenerii externi, nu au stabilit un mecanism eficient de observare sau asigurare a drepturilor omului în regiune. 

Mai mult, în prima jumătate a anului 2017, Curtea Europeană a emis patru hotărâri în cazul drepturilor locuitorilor din stânga Nistrului, în urma cărora Rusia este obligată să plătească victimelor peste 200.000 euro. Pe de altă parte, în urma hotărârii Curţii Constituţionale, prin care au fost declarate ilegale trupele şi bazele militare staţionate pe teritoriul Republicii Moldova, dar controlate de către alte state, Tiraspolul a simplificat la maximum mecanismul de obţinere a cetăţeniei autoproclamatei republici nistrene pentru soldaţii ruşi.

Asociaţia Promo-LEX  a monitorizat respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană în perioada ianuarie-iunie 2017, iar rezultatele au fost publicate în raportul Drepturile omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.