ACTUALITATE

Proiect transfrontalier comun Republica Moldova - România dedicat serviciilor medicale pentru copii

post-img

Patru raioane din Republica Moldova şi trei judeţe din România vor participa la un proiect transfrontalier de îmbunătăţire a serviciilor medicale oferite copiilor de până la trei ani şi femeilor însărcinate în ultimul trimestru. Programul a fost lansat ieri şi prevede sprijin pentru aproximativ 1700 de beneficiari.

Proiectul îşi propune să elimine inechităţile existente, să reducă potenţiale riscuri sociale şi îmbolnăviri care ar putea fi prevenite prin intermediul vizitelor la domiciliu. Pe lângă faptul că asistenţii medicali vor evalua  starea de sănătate a copiilor şi femeilor însărcinate, ei vor dezvolta abilităţile părinţilor de îngrijire a propriilor copii, transmite Moldpres.

“Vorbim de un segment prioritar pentru sistemul de sănătate din Moldova - accesul copiilor la servicii de sănătate prin vizite la domiciliu. Acestea permit profesioniştilor nu doar să evalueze starea de sănătate a copilului, dar şi a bunăstării emoţionale a copilului, a aspectelor sociale ce influenţează dezvoltarea lui. Vizitele la domiciliu oferă posibilitatea de a conecta şi alţi profesionişti, astfel încât intervenţiile să fie unele mai complexe”, a explicat Tatiana Zatîc, şef de Direcţie la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Moldova.

Cele două ţări urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistenţa medicală primară să fie adaptată necesităţilor populaţiei. “Încercăm să găsim soluţii pentru vulnerabilităţile sociale, medicale şi educaţionale. Încercăm să lucrăm integrat în majoritatea localităţilor din România. Sperăm să venim cu soluţii mult mai clare pentru provocările întâlnite în cele mai vulnerabile medii. Vom prelua din acest proiect ceea ce lipseşte politicilor noastre”, a menţionat Lidia Manuela Onofrei, reprezentant al Ministerului Sănătăţii din România.

Elementul de inovare adus în cadrul proiectului este îmbinarea modelului „Vizite la Domiciliu” cu strategia „Community Based Rehabilitation (Reabilitarea Bazată pe Comunitate)”, cea din urmă fiind o strategie promovată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi implementată de către Fundaţia Star of Hope Romania. „Abordarea este efectivă şi cost-eficientă. Conform studiilor, modelul asigură o sănătate mai bună a mamei şi copilului, o pregătire mai bună pentru şcoală, o siguranţă crescută a copilului şi poate preveni riscuri sociale, cum ar fi comportamentul deviant al copilului în adolescenţă”, a estimat Liliana Rotaru, preşedintele AO “Copil, Comunitate, Familie” (CCF) din Moldova.

Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de CCF Moldova în parteneriat cu Fundaţia Star of Hope Romania şi finanţat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) şi Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, în perioada aprilie 2020– septembrie 2021.