Progresele în reglementarea transnistreană oferă un bun exemplu, oficial OSCE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Progresele în reglementarea transnistreană oferă un bun exemplu, oficial OSCE

Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa sprijină necondiţionat reglementarea transnistreană pe baza suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria. Declaraţia îi aparţine secretarului general al OSCE, Thomas Greminger, care, într-o conferinţă de presă, a menţionat că progresele obţinute în procesul de reglementare transnistreană oferă un bun exemplu de soluţionare a conflictelor pentru arealul OSCE, transmite IPN.

„Salut voinţa politică şi angajamentul Chişinăului şi Tiraspolului de a lucra în spiritul consolidării încrederii pentru îndeplinirea acordurilor din pachetul „Berlin-plus” şi nu numai”, a afirmat Thomas Greminger, la finalul vizitei de trei zile în Republica Moldova. Oficialul OSCE s-a arătat încrezător că în cursul viitoarei reuniuni în formatul „5+2”, organizată de preşedinţia slovacă la Bratislava, părţile vor consolida realizările existente şi vor genera noi acorduri în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri.

Thomas Greminger a calificat drept încurajator dialogul militar restabilit între Republica Moldova şi Federaţia Rusă privind retragerea muniţiilor şi armamentului din depozitul de la Cobasna. „OSCE are mandatul de a asigura transparenţa acestui proces şi de a coordona asistenţa financiară şi tehnică oferită în acest scop”, a declarat Thomas Greminger, precizând că OSCE este pregătită să aducă experţi internaţionali independenţi pentru a verifica starea muniţiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar.

Secretarul general al OSCE a subliniat, în altă ordine de idei, că desfăşurarea transparentă a alegerilor locale din 20 octombrie, în conformitate cu angajamentele OSCE, va fi importantă pentru dezvoltarea în continuare a democraţiei şi a statului de drept în Moldova. De asemenea, a salutat eforturile Republicii Moldova de promovare a drepturilor minorităţilor naţionale, precum şi dezvoltarea autonomiei Găgăuziei, ceea ce va crea un mediu favorabil pentru procesul de reglementare transnistreană. 

În cadrul vizitei în Republica Moldova,  Thomas Greminger s-a întâlnit cu preşedintele Igor Dodon, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, viceprim-ministrul pentru reintegrare şi reprezentantul politic din partea Chişinăului, Vasilii Şova, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tatiana Molcean, ministrul apărării, Pavel Voicu, şi başcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Pentru a vizita malul stâng al râului Nistru, secretarul general a traversat podul între localităţile Gura-Bâcului şi Bâcioc.

La Tiraspol, a avut întâlniri cu liderul transnistrean Vadim Krasnoselski şi reprezentantul politic din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev.
 

Similare
RECOMANDĂRI