Programul Săptămânii Europei: Spectacole, prezentări, prelegeri, un concurs şi un quiz - toate online
Sursa foto:mecc.gov.md Vizualizari:

Programul Săptămânii Europei: Spectacole, prezentări, prelegeri, un concurs şi un quiz - toate online

O serie de activităţi culturale, educaţionale online dedicate „Săptămânii EUROPEI” vor fi organizate în perioada 4-9 mai de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă”, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” şi Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării recomandă, în perioada 4 - 8 mai 2020, în cadrul învăţământului la distanţă, desfăşurarea săptămânii cu genericul „Republica Moldova este Europa”. Această săptămână va presupune inserţia în procesul educaţional a activităţilor informale şi formale ce vin să completeze finalităţile educaţionale generale prin crearea la elevi a atitudinii şi respectului pentru pace şi unitate în Europa, sărbătorită anual de către comunitatea europeană la 9 mai. În proiectarea activităţilor de învăţare, cadrele didactice sunt încurajate să utilizeze platforma cu resurse pentru desfăşurarea „Săptămânii Europei”.
 
Muzeul Naţional de Artă a Moldovei va lansa prelegerea Polinei Kolomeeţ, director adjunct patrimoniu „Colecţia de artă Vest-Europeană a Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Donaţia lui Pavel Şilingovskii” şi prelegerea lui Tudor Stăvilă, Dr.hab. în studiul artelor „Artişti plastici basarabeni afirmaţi în Europa”. Evenimentele vor putea fi urmărite pe pagina web a instituţiei.
 
În perioada 4-9 mai, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” va transmite în regim online pe pagina web a teatrului http://tnme.md/   şi pagina de Facebook a instituţiei, piesa „Casa de pe graniţă” de Slawomir Mrozek,  în regia lui Agnieszka Korytkowska.
 
Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” va difuza pe platforma Delegaţiei UE, concertul dedicat aniversarii a 250 de ani de la naştere a marelui compozitor german Ludwig van Beethoven. În program: concertul pentru vioara şi orchestră, solist Gabriel Croitoru, Romania, dirijor Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice, Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici”.  
 
În data de 7 mai, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” va organiza concursul online destinat elevilor ciclului gimnazial cu genericul „Cunoaşte mai bine Europa”. Detalii despre concurs găsiţi pe pagina web a instituţiei.
 
Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării organizează în data de 8 mai concursul online de cultură generală: „Quizzul de winneri dedicat Săptămânii Europei”. Câştigătorii concursului vor fi premiaţi.
 
De asemenea, în data de 8 mai, Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”  va transmite în regim online spectacolul de Gală din cadrul Festivalului Internaţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, ediţia 2019, în cadrul căreia au evoluat artişti din mai multe ţări europene.
 
Pentru Zilele Europei 2020, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a pregătit pentru fiecare zi din săptămâna 4 - 9 mai o selecţie de prezentări şi conţinuturi informaţionale cu tematică europeană, o parte din ele create deCentrul Pro-European de Servicii şi Comunicare în perioada sa de activitate, iar o altă parte pregătite în mod special pentru Zilele Europei. Totodată, vor fi expuse video înregistrări complete ale expoziţiilor – evenimente, desfăşurate anterior în bibliotecă, dedicate UE şi CoE cu R. Moldova, patrimoniului cultural, etc.
Similare
RECOMANDĂRI