Program co-finanţat de UE şi sprijinit de România: În premieră, ANSA porneşte o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor
Sursa foto:ansa.gov.md Vizualizari:

Program co-finanţat de UE şi sprijinit de România: În premieră, ANSA porneşte o campanie de vaccinare antirabică a vulpilor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor  (ANSA) derulează în premieră pentru Republica Moldova, campania de vaccinare antirabică a vulpilor. Acest program este cofinanţat de Uniunea Europeană şi sprijinit de România.

Astfel, momelile vaccinale vor fi distribuite atât pe cale aeriană, de către prestatorul de servicii care a câştigat licitaţia, dar şi manual, de către colaboratorii ANSA.

Subdiviziunile teritoriale ale ANSA au informat şi atenţionat populaţia prin afişarea în locuri publice de materiale de informare, atenţionare şi materiale informative cronologice.

Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfăşoară pe teritoriul întregii ţări, din Aeroportul Mărculeşti.

Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare şi orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare şi distribuţie direcţionată prin satelit (GPS). Persoanele numite şi instruite, distribuie momelile din avion într-un ritm mediu determinat de viteza de la sol, pe suprafeţe întinse, cu o densitate de 25 momeli/km2, cu excepţia suprafeţelor zonelor locuite, lacuri, râuri şi a drumurilor naţionale.

Distribuţia manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către personalul subdiviziunile teritoriale ale ANSA, dar şi personalul din cadrul Agenţiei Moldsilva şi a Societăţii Vânătorilor şi Pescarilor din Republica Moldova.

Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.

ANSA atenţionează populaţia că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice. Totuşi, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea (câini şi pisici).

  • Dacă găsiţi o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsaţi momeala în acel loc.
  • Dacă găsiţi momeala într-o zonă în care sunt copii sau animale de companie, protejaţi mâinile cu ajutorul mănuşilor şi cu ajutorul unei pungi de plastic, luaţi momeala şi plasaţi-o într-o zonă împădurită.
  • Dacă găsiţi o momeală al cărei ambalaj (înveliş) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuşi plasaţi momeala într-o pungă de plastic şi anunţaţi medicul veterinar pentru a ridica momeala respectivă.

Principalul obiectiv al Programului este diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova până la obţinerea statutului de ţară liberă până în anul 2023, dar şi fructificarea oportunităţii republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei prin Decizia  Grant SANTE/VP/2018/RO/SI2.774145, decizie care prevede şi acordarea asistenţei financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanţării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanţă de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul ţării.

Demararea vaccinării antirabice la vulpi, va fi un prim pas solid de combatere a rabiei în Republica Moldova, minimalizându-se astfel riscurile de îmbolnăvire a animalelor şi oamenilor cu această maladie incurabilă.

Similare
RECOMANDĂRI