ACTUALITATE

Profesorii care refuză să se vaccineze nu vor fi concediaţi, rămâne în vigoare obligativitatea prezentării rezultatelor testelor, spune ministrul Educaţiei

Profesorii care refuză să se vaccineze nu vor fi concediaţi, spune ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, care a declarat, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, că rămâne în vigoare obligativitatea prezentării rezultatelor testelor pentru angajaţii din sistemul educaţional, care sunt nevaccinaţi.

„Nu este riscul să fie daţă afară, nu va fi niciun profesor dat afară doar că el va avea acces în instituţie prezentând un test, niciun director de şcoală nu va interveni cu astfel de acţiune. Până la 1 octombrie, prin hotărârea nr. 60, a fost stabilit un obiectiv de vaccinare printre profesori de 95%, iar până la atingerea acestui obiectiv cadrele didactice şi personalul angajat în instituţiile de învăţământ care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală, sau care nu prezintă un test care confirmă prezenţa anticorpilor la COVID, vor fi nevoiţi, din bani proprii, să facă teste o dată la 14 zile, fie cu testul Antigen care e mai ieftin, fie cu testul PCR, care e mai scump, să facă prezenţa acestui test negativ la COVID-19 pentru a putea participa la procesul educaţional. Această prevedere, e clar, că este făcută pentru a securiza şi mai mult spaţiul şcolar fiindcă în spaţiul şcolar profesorul este unul, dar elevii sunt în sală mai mulţi. Elevii nu au acces la vaccin, fiindcă se aplică doar pentru maturi, de aceea noi trebuie să securizăm acel spaţiu şcolar. Asta a fost ideea acestei prevederi. Şi e clar că persoana care se vaccinează ea, în primul rând, se protejează pe ea şi, în plus, aici e vorba şi de protecţia drepturilor copilului, cadrul didactic se duce, este în contact cu copiii şi este un mediu care trebuie să îl securizăm cât mai mult. Aceasta a fost ideea acestei prevederi pentru a securiza spaţiul şcolar, pentru a putea desfăşura procesul cu prezenţă fizică a elevilor cât mai mult timp. Noi suntem la un început de val, de aceea noi trebuie să avem grijă să putem diminua creşterea aceasta a numărului de infectări, fiindcă altfel o să punem presiune foarte mare pe sistemul medical şi iarăşi intrăm în problemele care mai greu se rezolvă”, a spus Anatolie Topală.

Totodată, ministrul Educaţiei spune că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a lupta cu pandemia şi de a reveni la viaţa normală.
 
„Vaccinarea nu este obligatorie, dar pentru a avea în şcoală un mediu cât mai sigur, fiind prezenţi copiii, noi trebuie cumva să asigurăm ca acest mediu să fie cât mai sigur şi atunci, eu cred, cadrul didactic care merge la şcoală se va gândi, în primul rând, şi la acest  aspect: la faptul cum securizăm acest mediu şcolar şi dacă nu punem în pericol securitatea şi a colegilor şi a copiilor. De aceea acest efort trebuie făcut. Cadrele didactice au fost printre primele categorii de populaţie care au avut acces la vaccin. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a lupta cu pandemia şi de a reveni la viaţa normală. Trebuie să conştientizăm faptul că noi trebuie să ne vaccinăm, în acest fel vom reveni cât mai repede la ceea ce a fost înainte de pandemie, la o viaţă normală”, a menţionat Anatolie Topală.