ACTUALITATE

Producţia de grâu a crescut în 2017, ajungând la 1.16 milioane de tone

post-img

Producţia de grâu a Republicii Moldova a crescut în acest an cu aproape 1 la sută faţă de 2016, până la 1.16 milioane de tone, la o medie de 3.87 tone la hectar, cu 0.77 tone în creştere faţă de anul trecut, potrivit datelor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

„Recoltarea culturilor cerealiere şi leguminoase de grupa I şi a rapiţei a început mai târziu, comparativ cu anul 2016, în prima decadă a lunii iulie. La data de 11 august, 99% din suprafaţa însămânţată cu grâu a fost recoltată, iar recoltarea culturilor de grupa I: orzul, mazărea şi rapiţa a fost finalizată cu succes”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Rezultate peste medie s-au înregistrat în zona de nord - 4,08 tone de grâu la hectar, iar raioanele cu cei mai buni indicatori sunt: Ocniţa - 5,0 tone, Edineţ – 4,7, Taraclia – 4,67, Briceni – 4,62, Leova – 4,42 t/hectar.

Recolta globală de orz de toamnă şi primăvară a fost de 248,2 mii de tone, la o productivitate medie la hectar de 3,4 tone, cu 0,4 tone în creştere faţă de anul trecut. Datele Ministerului Agriculturii mai arată că producţia de mazăre a fost de 50,5 mii de tone, iar de rapiţă - de 73,7 mii tone.

Soiurile de culturi agricole de grupa I şi rapiţă, semănate de către producătorii agricoli sunt în proporţie de 15 la sută autohtone şi 85 la sută de selecţie străină - din România, Ucraina, Franţa, Bulgaria.

Conform datelor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), la nivel mondial, producţia de grâu ar putea fi de 744 milioane de tone, cu 1,8 la sută mai puţin decât în 2016. FAO a anunţat că declinul se va înregistra în acest an deoarece agricultorii din SUA au redus semănăturile de grâu, în favoarea culturilor mai scumpe. Cu toate acestea, mai multe ţări din Uniunea Europeană, dar şi Rusia, China şi India vor recolta aceeaşi cantitate de grâu ca în anul trecut.