ACTUALITATE

Producătorii de fructe, struguri şi pomuşoare vor putea beneficia de granturi din partea Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională

post-img

Proiectul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) a lansat un apel de finanţare prin granturi pentru susţinerea asociaţiilor sectoriale naţionale şi regionale, care reprezintă producătorii de fructe în stare proaspătă, struguri de masă, pomuşoare şi miere de albini. Data limită de depunere a dosarelor de aplicare este 3 aprilie.

Potrivit Moldpres, granturile vor fi acordate în special pentru elaborarea şi implementarea activităţilor ce vor duce la îmbunătăţirea sistemelor de servire a necesităţilor membrilor, la creşterea capacităţilor personalului şi  conducerii asociaţiilor privind conceptualizarea, dezvoltarea şi oferirea serviciilor. De asemenea, finanţarea va fi pentru implementarea activităţilor strategice de lansare a serviciilor noi sau îmbunătăţite pentru asigurarea sustenabilităţii asociaţiilor pe termen lung.

Proiectul APM anticipează acordarea a aproximativ un milion de lei pentru finanţarea activităţii de grant. Se estimează că fiecare sumă a grantului poate varia între 200 - 450 de mii de lei.  În scopul demonstrării angajamentului faţă de activitate, este necesară o contribuţie din partea solicitantului a cel puţin 10% din valoarea totală a activităţii.
Granturile pot fi solicitate de către asociaţiile naţionale şi regionale care reprezintă unul sau câteva sectoare sprijinite de USAID/APM şi anume: fructe proaspete, struguri de masă, pomuşoare (căpşuni, zmeură şi într-o măsură mai mică mure), mierea de albini şi legumele produse în câmp deschis.

De exemplu, o organizaţie care reprezintă sectorul strugurilor de masă şi cel al lactatelor nu este eligibilă, deoarece lactatele nu sunt un sector prioritar al APM, însă o asociaţie care reprezintă pomuşoarele şi legumele crescute în câmp deschis este eligibilă, deoarece ambele sectoare sunt prioritare pentru proiect.

Pentru asociaţiile interesate, USAID/APM va organiza un atelier informativ privind procedura de aplicare, preconizat pentru data de 5 martie.
Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova îşi propune în perioada 2016-2021 să contribuie la dezvoltarea sectorului agricol pentru a impulsiona creşterea economică şi schimbările în localităţile rurale, sporind bunăstarea locuitorilor ţării noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, proiectul APM, împreună cu antreprenorii agricoli, Asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigare şi alţi parteneri, contribuie la majorarea profitabilităţii fiecărui hectar de teren agricol, creşterea calităţii şi productivităţii produselor cultivate, sporirea vânzărilor pe piaţa locală şi internaţională şi încurajarea parteneriatelor în sectorul agricol.