ACTUALITATE

Procurorul general nu are încredere în Viorel Morari şi nici în raportul PA privind investigarea furtului miliardului

post-img

Ruslan Popov, adjunctul procurorului general Alexandr Stoianoglo, susţine că raportul întocmit de Procuratura Anticorupţie privind investigarea devalizării sistemului bancar nu va fi prezentat în cadrul Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică întrucât procurorul general nu cunoaşte detalii din acest dosar, iar Procuratura Generală nu poate să-şi asume responsabilitatea pentru datele şi informaţiile oferite de Procuratura Anticorupţie pe marginea acestui caz.

Popov susţine că nu poate prezenta raportul privind investigarea furtului miliardului transmis de Procuratura Anticorupţie către Procuratura Generală. Potrivit lui, procurorul general Alexandr Stoianoglo nu a avut acces la materialele din dosar şi nu poate să-şi asume responsabilitatea pentru datele şi informaţiile colectate până acum de către Procuratura Anticorupţie, scrie Ziarul de Gardă.

Domnul Stoianoglo nu are încredere în Viorel Morari. Procurorii din cadrul Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar, nu putem sa ne asumăm raspunderea pentru toate informaţiile prezentate de PA până acum.

Nu avem o listă a acestor dosare, a celor pornite, a celor finalizate, respectiv urmează să ne documentăm. Nu ne putem asuma responsabilitatea pentru aceste date, rămâne la discreţia dvs. de a o aprecia atât ca şi conţinut cât şi veridicitate. Nu pot băga mâna în foc privind datele prezentate.

Toate aceste investigaţii au fost făcute de către un grup restrâns de procurori de la Procuratura Anticorupţie. Responsabilitatea pe acest dosar trebuie să o cerem de la şeful PA Viorel Morari, adjunctul acestuia, Adriana Beţişor”, a declarat adjunctul procurorului general.
 

Popov mai spune că abia marţi, 10 decembrie, dosarele pe marginea fraudei bancare au ajuns pe masa procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Nu este clar care sunt rezultate reale ale investigaţiilor. Nu rezultă date concrete despre beneficiarii finali. Abia ieri Morari a acceptat delegarea conform ordinului procurorului general şi transmiterea tuturor imputernicirilor şi informaţiilor către şeful interimar al PA, care urmează sa verifici datele prezentate până acum”, a mai declarat Popov.

Membrii Comisiei din partea fracţiunilor PAS si PPDA susţin că PG tergiversează intenţionat prezentarea informaţiilor în cazul acestui dosar.

Se doreşte încă un termen de tergiversare a acestui dosar. Ce să mai aşteptăm, banii s-au furat. Poate să ne apucăm noi să investigăm. Noi pierdem timpul aici”, a declarat Grosu.

Suntem dezamăgiţi de ceea ce am auzit astăzi. Cinci ani aşteptăm asta. De ce în aceste două săptămâni procurorul genereal nu s-a informat, nu s-a documentat, nu a putut face cunoştinţă cu acest dosar. În cât timp noi putem să aşteptăm un raport privind furtul miliardului?”, a declarat Alexandru Slusari.

Astfel, membrii Comisiei au decis să ofere Procuraturii Generale un termen de 30 de zile pentru a prezenta un nou raport privind investigarea fraudei din sistemul bancar din R. Moldova.

Contactat de ZdG, Viorel Morari ne-a comunicat că tot aceste informaţii care se conţin în raportul care urma să fie prezentat în Parlament au fost prezentate de Stoianoglo la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, iar atunci PG nu a pus la îndoială informaţiile oferite de PA.

Pentru mine este stranie această informaţie, deoarece Procurorul General a prezentat Consiliului Suprem de Securitate notele privind investigarea devalizării sistemului bancar, care au fost prezentate de PA. Obiecţii nu au apărut. De asemena, PA a făcut public o parte din raportul expediat Parlamentului privind rezultatele investigării”, a comunicat Morari.